L'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez va sortir ahir a les quatre de la tarda de la presó de Lledoners en el primer permís que se li ha concedit un cop complerta una quarta part de la condemna a nou anys que li va imposar el Tribunal Suprem en acusar-lo de sedició. Acompanyat de la seva dona i la seva filla, Sànchez va mostrar bon humor davant dels periodistes que l'esperaven per retratar el moment de la sortida, i els va saludar.

Sànchez estarà 48 hores fora del recinte penitenciari ubicat en el terme municipal de Sant Joan de Vilatorrada, en la primera sortida reglamentària després de 830 dies tancat a la presó. Tal com va fer Jordi Cuixart el 16 de gener passat.

L'exdiputat de JxCat, com va fer Cuixart, va expressar el seu desig de gaudir del seu primer permís a la intimitat i de forma discreta, per la qual cosa no preveu participar en cap acte públic ni fer declaracions públiques durant la seva sortida.

Després d'abandonar el centre penitenciar, el polític pres va emetre un tuit: «Començo el primer permís de 2 dies per estar amb la família. Un permís no és la llibertat, és un parèntesi de 48 hores després de 19.944 hores de presó. Només l'amnistia ens retornarà la llibertat. Gràcies per tot el vostre suport i respecte! Seguim fort, sense defallir!».

El departament de Justícia de la Generalitat va avalar el 15 de gener passat els permisos de 48 hores que la presó de Lledoners va concedir als Jordis, i al qual tenen dret per haver complert a la presó una quarta part dels nou anys de presó a què els va condemnar el Tribunal Suprem.

A partir d'ara, Sànchez i Cuixart tenen dret a poder gaudir de 36 dies de permís anuals, amb un màxim de set dies consecutius, mentre estiguin en el segon grau penitenciari. De fet, Cuixart ja ha demanat un segon permís, que està pendent d'aprovació per la institució penitenciària.

Els Jordis són els primers dels set líders independentistes a la presó que podran gaudir de permisos penitenciaris. Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys, podrà accedir-hi a partir del 30 de gener del 2021, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa el 16 de febrer del 2021, Carme Forcadell el 2 de febrer del 2021, Joaquim Forn el 16 de juny del 2020 i Josep Rull el 2 d'octubre del 2020.