La defensa del president de la Generalitat, Quim Torra, va presentar ahir un escrit d'al·legacions contra l'últim acord de la Junta Electoral Provincial de Barcelona i demana la seva nul·litat insistint que només el Parlament i no la Junta Electoral és competent per retirar-li la credencial de diputat.

En aquest sentit, la defensa del president al·lega que el reglament de la cambra estableix clarament que per retirar l'escó a un parlamentari cal una sentència ferma d'inhabilitació. «No existeix precepte legal atributiu de la competència per declarar les incompatibilitats dels parlamentaris ni a les Juntes Electorals Provincials ni a la Junta Electoral Central», insisteix l'escrit, que remarca que «ni molt menys» tenen la competència per retirar credencials. El mandat de les juntes, continua, «s'esgota amb la certificació de la voluntat popular expressada en cada convocatòria electoral».

L'escrit argumenta que l'Estatut no obliga que el règim d'incompatibilitats dels diputats al Parlament es reguli per legislació electoral, i remarca que la Generalitat ha exercit aquesta competència exclusiva per establir un sistema propi.

A més, indica que la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras «posa en valor el vincle de la persona que accedeix al càrrec de diputat amb la mateixa institució parlamentària».

A més, avisa que executar l'acord de la Junta Electoral «suposa una vulneració palmària dels seus drets fonamentals, així com dels drets dels diputats al Parlament i dels ciutadans als que Torra representa».

La defensa també aprofita per tornar a qüestionar la imparcialitat dels membres de la Junta Electoral, que ara executen un acord després d'haver intervingut en els actes anteriors a la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Al seu parer, «tenen un interès personal en l'assumpte» i s'haurien d'abstenir. Posa d'exemple, fins i tot, manifestacions a les xarxes socials d'algun vocal sobre l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.