Diversos equips de voluntaris agrupats per netejar les escombraries acumulades pel temporal Glòria a les platges d'Arenys de Mar van trobar centenars d'amfioxs, un tipus d'animal molt antic del qual se'n desconeixia la seva presència a Arenys de Mar. «Estàvem recollint els plàstics a la platja i, entre les canyes, ens hem trobat un amfiox, però després n'han anat sortint a centenars», va explicar la biòloga Clara Coll, que va participar a les tasques de la neteja organitzades en diversos municipis de litoral. Segons Coll, es tracta d'un animal que es va originar fa més de 500 milions d'anys, durant el període Cambrià, i és «el més semblant als ancestres de tots els vertebrats».

L'amfiox està considerat el primer animal que va aparèixer amb un sistema nerviós cordal (amb corda dorsal), de manera que suposa la primera baula de l'evolució que diferencia els cordats dels invertebrats. Per això, Coll ressalta la importància que els voluntaris que els tornin a la mar si en troben algun. Els amfiox viuen enterrats a la sorra i s'encarreguen de filtrar algues microscòpiques.

«Si els deixem a la platja, s'assecaran quan surti el sol o se'ls menjaran els ocells, però si els recollim i els tornem a la mar, podrem restablir segurament colònies de tot el litoral», va emfatitzar.

La biòloga va explicar a més que per ara només es coneixien colònies d'amfioxs a Blanes(Girona) i Mataró (Barcelona), de manera que aquests exemplars o bé han estat arrossegats per l'onatge o «tot el litoral n'està ple».