El vicepresident de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, ha assegurat prefereix veure "els dirigents de l'independentisme negociant a les institucions" que a la presó, i ha defensat que la recepta per a Catalunya passa pel diàleg.

"A partir d'aquí, tot el que sigui treure-li càrrega emocional a la situació i injectar racionalitat, pragmatisme i sentit comú serà positiu", ha afirmat Iglesias en una entrevista a La Vanguardia aquest diumenge que ha recollit Europa Press.

També ha sostingut que "no li correspon al Govern determinar la situació processal d'Oriol Junqueras", i ha destacat que són les formacions polítiques els qui elegeixen els seus interlocutors, independentment de la situació geogràfica o processal d'aquests líders, en referència també a l'expresident català Carles Puigdemont.

Preguntat per unes possibles eleccions a Catalunya i la relació del Govern central amb un nou executiu català, Iglesias ha assegurat que "governi qui governi, ha d'haver-hi una relació institucional fluïda i lleial".

"Aquest govern té capacitat de diàleg, ho acaba de demostrar amb sindicats i patronal", ha destacat el vicepresident en al·lusió a la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI), una negociació encarregada pel president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha explicat.

Sobre la durada d'aquest Govern de coalició, Iglesias ha assegurat que espera que duri almenys dues legislatures, i sobre si continuarà més de vuit anys liderant Podem, ha respost: "Espero que no".

«Constitucionalisme democràtic»

"Hi ha molt a fer a Espanya, volem que aquesta dècada sigui coneguda com 'la dècada del constitucionalisme democràtic', cal recuperar la idea del president Rodríguez Zapatero del quart pilar de l'Estat de benestar", ha defensat el vicepresident.

Iglesias ha dit que si arriba una crisi econòmica "les retallades han de ser per dalt, i és fonamental enfortir les estructures de l'Estat de benestar i el teixit industrial", i ha afegit que no es pot respondre amb receptes d'austeritat que, segons ell, van demostrar ser un fracàs.

Sobre la ideologia política del poder judicial, el vicepresident ha dit que això és normal en democràcia però "la ideologia no pot estar per sobre del dret", després del qual ha mostrat plena confiança en les institucions.

"Cal respectar que els jutges i els fiscals tenen les seves idees però que mai no es situaran en una democràcia per sobre del dret", ha conclòs.