L'exvicepresident del Govern i president d'ERC, Oriol Junqueras, ha defensat aquest dimarts el "diàleg amb tothom" malgrat que es posin "pals a les rodes". Durant una intervenció a la comissió d'investigació sobre el 155 al Parlament, Junqueras ha dit que per molt que no agradi, ERC "parlarà amb tothom".

El republicà ha sostingut que l'aplicació del 155 a Catalunya només va servir per "perjudicar" els interessos dels ciutadans, per afectar les polítiques socials i aquelles destinades a augmentar la productivitat econòmica. "No va servir per fer-nos desistir, ni per tenir por. No n'hem tingut mai i menys ara. La presó és una part més del camí cap a la llibertat", ha argumentat. De fet, Junqueras ha conclòs que el 155 va ser el "teló de fons" per poder-los empresonar.

Turull reclama «esperit d'unitat» independentista per culminar el que va començar l'1-O

L'exconseller empresonat Jordi Turull ha fet una crida a "l'esperit d'unitat", la "confiança" i la "fermesa" per culminar de manera pacífica el que va començar l'1-O del 2017. En la seva intervenció inicial a la comissió d'investigació del 155, Turull ha afegit que encara hi ha temps i que és una "obligació" pel mandat de les urnes.

Turull, sobre Cs: «Són uns mal educats i uns covards»

Turull, sobre Cs: «Són uns mal educats i uns covards»

L'última vegada que Turull va trepitjar el Parlament era el març del 2018, quan va intervenir al debat d'investidura com a aspirant a president de la Generalitat però el dia següent va tornar a la presó. L'exconseller ha descrit el 155 com un "bypass" que va del "fracàs per un engany d'Estat" que suposa la transició a la "intervenció de les urnes i la democràcia".

Romeva qualifica el 155 d'«error i senyal de covardia fracàs» perquè «no va atemorir» l'independentisme

L'exconseller Raül Romeva ha qualificat l'aplicació de l'article 155 "d'error i senyal de covardia", i ha defensat que va ser "un fracàs" perquè "no va atemorir" l'independentisme. Durant la seva compareixença a la comissió d'investigació del 155, aquest dimarts al Parlament, el també exsenador ha afegit que la intervenció de les institucions catalanes ha enfortit l'independentisme.

Romeva demana l'amnistia: «És com es resolen els grans conflictes»

Romeva demana l'amnistia: «És com es resolen els grans conflictes»

Romeva, empresonat a Lledoners, ha subratllat que la situació actual és "d'empat tècnic" entre sobiranistes i unionistes: "No hem guanyat però ells tampoc". L'exconseller, que ha defensat el diàleg i la negociació amb l'Estat, ha insistit que s'ha retirat de les institucions els polítics empresonats, tot i que ells segueixen fent política. Romeva també ha lamentat que els grups que van donar suport al 155 no hagin assistit a la seva intervenció a la comissió.

Forn reclama a l'independentisme que basteixi "unitat d'acció"

Al seu torn, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha demanat a JxCat i ERC que "abandonin les estratègies partidistes i el tacticisme" i treballin per la "mateixa unitat d'acció" de l'1-O. En la seva compareixença a la comissió d'investigació del 155 al Parlament, Forn ha dit que dilluns va ser "un dia trist" en què l'independentisme no es va agradar a ell mateix en el ple en què Quim Torra ja no tenia l'acta de diputat. "Fa gairebé 27 mesos que soc a la presó i em sento amb el dret i l'obligació de dir que tornem a posar el país al centre del debat polític i que abandonem estratègies partidistes i tacticisme", ha reblat. En aquesta línia, ha avisat que "el que està en joc és massa important i una part de la societat tens demana unitat". "Hem arribat més lluny que mai, som més gent que mai i no tenim dret a malmetre tot el que hem guanyat", ha conclòs.

Forn reclama a l'independentisme basteixi «unitat d'acció»

Forn reclama a l'independentisme basteixi «unitat d'acció»

En la seva intervenció, Forn ha denunciat que l'aplicació del 155 va "escapçar" el Departament d'Interior perquè va aturar molts projectes i ha assegurat que va suposar un "atac acarnissat" als Mossos d'Esquadra.

Rull: "No em vaig sentir cessat"

El quart exconseller en parlar ha estat el de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, qui ha assegurat que ell va seguir "exercint de conseller" i reunint el departament durant el temps que va durar el 155 i mentre va ser a la presó. "Jo no em vaig sentir cessat", ha sentenciat, i ha afegit que no hi va haver "cap decisió transcendent" que es prengués al departament que no tingués la seva "aprovació i supervisió". També ha volgut llençar un advertiment als ciutadans de l'Estat i els ha dit que "avui" són els independentistes però que "demà" pot ser "qualsevol altre que gosi discrepar". "El que diu la sentència [del Suprem] és que d'ara endavant qualsevol manifestació massa discrepant o massa massiva pot acabar sent sedició", ha avisat.

Rull: «No em vaig sentir cessat»

Rull: «No em vaig sentir cessat»

Bassa, sobre els impulsors del 155: "Van arriscar el benestar de la ciutadania per un rèdit electoral"

L'exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies Dolors Bassa ha clos la sessió. A parer seu, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució l'octubre de 2017 "només va servir per aturar polítiques socials i econòmiques", i no va "aconseguir res del que pretenia", que era "escapçar" l'independentisme. És per això que ha retret als partits que van aprovar-lo que "van arriscar el benestar de la ciutadania per un rèdit electoral". "Per a mi, això és imperdonable, i el mateix per a les formacions que en van fer seguidisme", ha dit, en referència al PP, Cs, i el PSC. Bassa ha aprofitat l'ocasió per reivindicar l'"esperit" de l'aturada de país del 3 d'octubre de 2017 -en protesta per la violència policial durant el referèndum de dos dies abans-. "L'hem de continuar i fer créixer per seguir avançant", ha advertit.

Bassa: «Van arriscar el benestar de la ciutadania per un rèdit electoral»

Bassa: «Van arriscar el benestar de la ciutadania per un rèdit electoral»