29 de gener de 2020
29.01.2020

La JEC cita Ponsatí a acatar la Constitució i l'amenaça de deixar vacant l'acta

28.01.2020 | 23:21

La Junta Electoral Central (JEC) ha tornat a citar Clara Ponsatí dijous 30 de gener a la 1 a Madrid perquè acati la Constitució i l'amenaça de deixar vacant el seu escó a l'Eurocambra si no s'hi presenta. En un acord pres ahir, l'àrbitre electoral va argumentar que el cas de Carles Puigdemont i Toni Comín, que exerceixen d'eurodiputats sense haver fet aquest tràmit, «no pot servir de fonament» per obviar el requisit que estableix l'article 224.2 de la llei electoral (LOREG) sobre l'acatament constitucional dels eurodiputats.

Segons la JEC, aquest requisit serà aplicable fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) o els tribunals estatals el declarin «inaplicable». La JEC va proclamar electe Ponsatí en un acord de dijous 23 de gener i la va citar aquest dimarts a 2/4 de 2 per jurar o acatar la Constitució juntament amb quatre nous eurodiputats més que li corresponen a Espanya després del Brexit.

L'àrbitre electoral reconeix que Ponsatí gaudeix d'immunitat des que va ser proclamada, en els termes de la sentència del TJUE sobre Oriol Junqueras, però considera que «això no exclou que hagi de complir el requisit d'acatament constitucional establert en l'article 224.2, ni que pugui exigir la seva realització mitjançant procediment diferents dels establerts legalment». Sobre Ponsatí pesen ordres de detenció internacional, europea i nacional.

La JEC l'adverteix que en cas de no presentar-se per acatar la Constitució «haurà de declarar-se vacant provisionalment dit escó fins que es compleixi aquest requisit». L'àrbitre electoral es queixa de la decisió del Parlament europeu de permetre que Puigdemont i Comín exerceixin d'eurodiputats sense haver acatat la Constitució a Madrid.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit