El Tribunal de Comptes reclama 4.146.000 euros a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i a 29 càrrecs i excàrrecs del Govern per les despeses de l'1-O, segons confirmen fonts jurídiques.

L'ens fiscalitzador els ho va notificar ahir al matí a través d'una acta de liquidació provisional redactada pel delegat instructor de la causa, que va determinar les quantitats i els autors del suposat desviament de fons públics per fer realitat el referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Els citats no hi van anar presencialment i hi van enviar els seus representants legals. L'ens fiscalitzador fixarà ara un termini als investigats per dipositar la quantitat suposadament malversada reclamada com a fiança.

Si no l'abonen, procedirà a l'embargament de béns. Es tracta d'un procés iniciat per la demanda de Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució i similar al que va condemnar Artur Mas, Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau pel 9-N.

Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució reclama prop de 2 milions d'euros als investigats pels costos del referèndum i fins a 87 milions d'euros pel cost de l'operació Copèrnic per enviar policies a Catalunya. La Fiscalia també va presentar una altra querella en la qual no fixa quantitat. La quantitat de més de 4,1 milions d'euros que va fixar ahir el Tribunal de Comptes haurà de ser confirmada en un judici, la data del qual es fixarà més endavant.

Els citats per l'òrgan fiscalitzador són els exmembres del Govern a la presó (Oriol Junqueras, Quim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa) i a l'exili (Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret) així com els exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila. La resta de citats són Neus Munté, Amadeu Altafaj, Josep Maria Jové, Josep Ginesta, Natàlia Garriga, Ignasi Genovès, Jaume Mestre, Antoni Molons, Joaquim Nin, Eva Pardo, Teresa Prohias, Albert Royo, Jordi Serra, Francesc Sutrías, Josep Vidal, Rosa Vidal i Aleix Villatoro.