Avui continua la fase testifical del judici per rebel·lió contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero i l'antiga cúpula de la conselleria d'Interior a l'Audiència Nacional. Avui és el torn del tinent coronel Daniel Baena, cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, i el seu número 2, el comandant de la Guàrdia Civil que va fer de secretari dels atestats que van servir de base per la causa del Suprem contra els líders independentistes.

Demà declararan tres guàrdies civils, dos d'ells agents que van inspeccionar els vehicles policials danyats davant d'Economia el 20-S, dimecres dos més, a banda de vuit mossos. Dijous serà el torn d'un tinent de la Guàrdia Civil encarregat de l'escorcoll del 20-S. La declaració de Baena arriba just la setmana després que hagin testificat el tinent coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que va coordinar el dispositiu policial de l'1-O, i el comissari dels Mossos Ferran López.

Baena va dir al Suprem que els fets del setembre del 2017 van marcar «un abans i un després» en les manifestacions contra les actuacions que estava fent la Guàrdia Civil. Segons Baena, el registre a Unipost el dia 19 va ser «un cop dur» per als preparatius de l'1-O i a partir de llavors, va afirmar, el clima de les mobilitzacions va ser «clarament insurreccional».