El rei Felip VI va defensar ahir a la sessió solemne d'obertura de la legislatura de les Corts que «Espanya no pot ser d'uns contra els altres», sinó que «ha de ser de tots i per a tots».

El monarca va destacar que hi ha una «nova realitat», amb el Congrés més fragmentat de la història de la democràcia, i va fer una crida a «pactar i acordar». «La diversitat d'idees i opinions va unida al comú respecte als nostres valors constitucionals», va dir ahir en el seu discurs a l'hemicicle de la cambra baixa.

El monarca va reivindicar la Constitució i va assegurar que serveix de base per a l'entesa. «Una Constitució que va néixer del diàleg i l'acord, i també per al diàleg i l'acord» i que té una vocació «integradora i incloent i, alhora, respectuosa» amb la «pluralitat i diversitat territorial».

El monarca va ser rebut amb aplaudiments a l'hemicicle. Els ministres d'Unides Podem (Pablo Iglesias, Irene Montero, Alberto Garzón, Yolanda Díaz i Manuel Castells) van aplaudir el Rei a la seva entrada a l'hemicicle mentre que els diputats de la formació lila l'han rebut drets però sense aplaudir. El PNB tampoc va aplaudir. A l'acte no hi van assistir els diputats d'ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG.

El Rei va fer una crida a «recordar, preservar i sobretot a fer prevaldre en tota la seva plenitud» l'esperit de la transició amb els valors de «concòrdia, reconciliació, entesa, respecte i llibertat» no només «per un exercici de responsabilitat sinó per un deure moral». En aquest sentit, el monarca va recordar que en un escenari de «major pluralisme representatiu», «l'essència del parlamentarisme és l'acord».

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va fer una crida a l'acord i al «respecte i a la generositat». «Respecte a l'altre sempre, evitant la seva desqualificació, el seu desconeixement o la seva exclusió, assumint que escoltar exigeix reconèixer l'altre», va dir. «La democràcia no és ni pot ser exclusió. Al Parlament, no existeix l'enemic», va remarcar Batet, que també va afirmar que «les democràcies són sistemes polítics oberts a la integració de tots i al canvi».

«Tot i les nostres discrepàncies, i potser per això, necessitem més que mai restablir consensos polítics, socials i territorials. No és fàcil fer-ho però només serà possible des del compromís i esforç diari, des del reconeixement de l'altre i la seva consideració, sempre en el marc dels procediments democràtics i de l'observança de les lleis», va afirmar.

No es feia des del 2016

L'últim acte d'obertura solemne de les Corts es va fer el novembre del 2016 amb Mariano Rajoy com a president del govern espanyol. En aquella ocasió ERC i EH Bildu tampoc hi van assistir, mentre que el llavors PDeCAT sí que hi va ser. Ahir el rei va ser rebut pel cap de l'executiu, Pedro Sánchez, i va pronunciae el discurs davant del primer executiu de coalició des de la transició.

ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG van rebutjar la monarquia i la figura del rei Felip VI en un manifest que van llegir ahir al Congrés abans de la sessió d'obertura solemne de les Corts. «La monarquia espanyola i el seu màxim exponent, el rei d'Espanya, no ens representa», van afirmar els diputats d'aquests grups polítics Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat), Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu) i Nestor Rego (BNG).