L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero va assegurar que la taula amb ERC té uns límits, que són la unitat d'Espanya i la sobirania nacional, i que l'estat autonòmic permet reformes «amb creativitat».

En una entrevista a La Razón, Rodríguez Zapatero apunta que aquestes podrien ser un «reconeixement més intens de la identitat», especialment en l'àmbit de la llengua, i afegeix que hi ha un espai per a les «reformes federalitzants», en el camp del finançament autonòmic o de la participació de Catalunya davant les institucions, inclosa la UE. L'expresident del Govern afegeix que Barcelona podria tenir un reconeixement institucional i econòmic més gran en una descentralització econòmica.

A ERC li suggereix que aparqui el seu programa de màxims per poder garantir la convivència i augura que faran falta «hores i hores de diàleg», atès que amb el procés «tothom ha perdut».

L'expresident del Govern central creu que el Govern espanyol «va per la bona direcció» en anunciar una reforma legislativa del Codi Penal que pot reduir les penes dels condemnats independentistes.