El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va confirmar ahir en roda de premsa que cap de les 21 persones repatriades de la ciutat xinesa de Wuhan que estan en quarantena a l'hospital Gómez Ulla de Madrid té el coronavirus. El ministre de Sanitat ho va dir després del Consell Interterritorial de Salut, que va reunir a la capital espanyola la cúpula del ministeri encapçalada per ell mateix i els disset consellers autonòmics del ram. Illa va celebrar que tots haguessin pogut assistir a la trobada «inclosa la de Catalunya». Pel que fa al turista alemany ingressat a La Gomera, a Canàries, amb símptomes del virus, Illa va subratllar que evoluciona favorablement. Els seus tres companys, també en observació, segueixen en quarantena perquè no tenen símptomes, però ja fora de l'hospital.

Illa va voler transmetre un missatge de calma a la ciutadania assegurant que el sistema de salut espanyol «està preparat» per afrontar la crisi. «Els mecanismes que hem aplicat donen resultats», va indicar, per la qual cosa, el compromís és «mantenir la línia de treball» que s'ha seguit fins ara. Aquesta estratègia, va explicar, es basa en quatre pilars: prendre decisions en base al criteri dels experts; seguiment permanent de la situació; coordinació interterritorial, que considera «indispensable», i «compromís absolut amb la transparència informativa.

D'altra banda, el ministre de Sanitat també va voler llançar un missatge a la ciutadania perquè eviti «situacions de discriminació», després que s'hagi detectat algun cas en els darrers dies de rebuig a persones d'origen xinès. «Combatem un virus, no persones», va subratllar Illa, que va fer balanç de les últimes dades disponibles de l'evolució del coronavirus.

Fins ara s'han identificat 20.597 casos a la Xina, amb 426 morts. 2.788 casos són greus.Fora de la Xina s'han detectat 159 casos, 24 dels quals a 7 països d'Europa. D'aquests, 11 són importats directament de Wuhan i 13 per contaminacions de persones que procedien de la ciutat xinesa.

Illa també va explicar que, fins al moment, a Espanya s'han fet proves a 22 persones, i «només una» -el turista alemany de La Gomera- ha donat positiu.