El viatge a Barcelona que durant la setmana efectuarà l'eurodiputat letó Boris Cilevics ha generat aquest dimarts una polèmica política en el Congrés, ja que PP i Vox s'han negat al fet que la Cambra assumeixi una part del cost de la visita. Un dels punts de l'ordre del dia que la Mesa del Congrés ha repassat aquest dimarts feia referència al viatge de Cilevics, que és eurodiputat socialista i integrant de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa i que es troba de visita a Espanya per redactar un informe sobre el paper de la justícia espanyola en el 'procés'.

El que anava a ser un assumpte de tràmit s'ha convertit en un conflicte polític, tal com han corroborat a Efe diferents fonts parlamentàries. En repassar el cronograma d'aquest viatge, que ja ha començat -de fet, Cilevics ha estat aquest dimarts al Senat-, els nou diputats que formen la Mesa han comprovat que una de les parades de la visita tindrà lloc a la presó de Lledoners (Barcelona), on s'entrevistarà amb els presos Oriol Junqueras i Raül Romeva. I que el Congrés anava a assumir el cost del transport a aquest centre penitenciari, a través d'una furgoneta, els representants del PP en la Mesa (Ana Pastor i Adolfo Suárez Illana) han sol·licitat votació perquè en acta quedés reflectida la posició de cadascú.

En l'òrgan de govern del Congrés, PSOE i Unides Podemos abasten la majoria perquè pertanyen a tots dos grups sis dels seus nou integrants. Feta la votació, el Congrés finançarà part de la visita a Espanya de Cilevics. Però, com expliquen fonts parlamentàries, això és freqüent en virtut de l'acord institucional entre el Congrés i l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.