L'ultradretà espanyol Carlos García Juliá, un dels autors de la matança d'Atocha del 1977, va ser extradit ahir des de São Paulo, on era pres des de feia un any, i té previst arribar avui a Madrid.

Fonts de la Policia Federal del Brasil van informar a Efe que García Juliá va embarcar en un vol comercial d'Iberia que va enlairar poc després de les 16.00 hora local cap a Madrid, on té previst arribar a les 06.00, hora espanyola.

L'extradició de García Juliá, que va ser militant de Fuerza Nueva, havia estat autoritzada per la Cort Suprema del Brasil l'agost del 2019 i tan sols depenia del fet que l'Executiu brasiler la confirmés, la qual cosa va passar al començament d'enguany.

L'ultradretà va ser condemnat a Espanya el 1980 per haver estat un dels autors materials de la massacre en la qual van ser assassinats a trets tres advocats laboralistes, un estudiant de Dret i un administratiu a Madrid.

García Juliá, que va complir 14 dels 193 anys de presó als quals va ser condemnat el 1980, es trobava pròfug des de començament dels noranta i va ser arrestat el desembre del 2018 a São Paulo, on vivia sota una identitat veneçolana falsa i va arribar a treballar com a conductor d'Uber. Abans de la seva detenció al Brasil, García Juliá, que tenia 24 anys quan va perpetrar la matança, va passar dues dècades pròfug i va iniciar un periple de fugides per diversos països d'Amèrica Llatina, entre ells Paraguai i Bolívia.

Després de conèixer-se el parador del condemnat, l'Audiència Nacional va requerir la seva extradició per considerar que la condemna que li va ser imposada no ha prescrit i li queden per complir 3.855 dies de presó. Després de l'extradició de García Juliá, l'ambaixador d'Espanya al Brasil, Fernando García Casas, té previst rebre avui a Brasília el ministre de Justícia brasiler, Sergio Moro, per agrair la col·laboració per part del país sud-americà.