El Lehendakari, Iñigo Urkullu, ha anunciat aquest dilluns que avança les eleccions basques per al 5 d'abril "per a estalviar als bascos vuit mesos de campanya electoral permanent". A més, considera que era difícil que, en aquest clima, s'aprovessin projectes de Llei i creu que un nou Govern afrontarà amb "certitud i fortalesa" els seus reptes estratègics.

En una compareixença oficial celebrada en la seu de Lehendakaritza a partir de les 16.00 hores, Urkullu ha confirmat que les eleccions se celebraran el primer diumenge d'abril, Després que s'hagi especulat amb aquesta data des del passat 4 de febrer, quan es va conèixer que els membres de l'Executiu basc havien realitzat, en la seu del Consell de Govern, una reflexió sobre la conveniència o no d'avançar la data de les eleccions autonòmiques, que en principi es desenvoluparien a l'octubre.

El president de l'Executiu basc ha destacat que, "després de realitzar una anàlisi compartida i en profunditat" de la situació actual, ha pres la decisió de convocar les eleccions per al 5 d'abril. Quatre han estat les raons que esgrimit per a procedir a l'avançament electoral.

La primera, segons ha assegurat, és "el clima electoral s'ha instal·lat a Euskadi". "Hem comprovat que la dinàmica iniciada en el Parlament Basc farà molt difícil avançar en l'aprovació dels projectes o proposicions de llei que es troben en tramitació. Són 29 iniciatives i és improbable que la gran majoria d'elles puguin aprovar-se en els mesos que resten de legislatura", ha reconegut.

En segon lloc, ha subratllat que "aquesta decisió s'adopta en benefici de la societat basca". "Estalviem a la ciutadania una campanya electoral permanent al llarg dels vuit pròxims mesos i la reduïm a només dos", ha assegurat. D'aquesta forma, considera que Euskadi "guanya temps per a adoptar, des de la certitud i el consens, les decisions que permetin respondre als reptes estratègics de futur que ha d'abordar en els pròxims anys".

El Lehendakari ha assegurat que, a partir del dia 5 d'abril, s'inicia una nova etapa i la decisió adoptada els permetrà "alinear" el programa i la gestió del Govern "a la realitat institucional dels Ajuntaments i Diputacions recentment constituïts, al Govern espanyol que acaba de posar-se en marxa i, també, a la nova etapa iniciada a Europa".

Així mateix, ha afegit, a més, que el nou Govern que es constitueixi després del 5 d'abril podrà estar en marxa abans de l'estiu. Això, segons ha apuntat, permetrà a l'Executiu poder aprovar les directrius econòmic-pressupostàries de cara a l'exercici 2021 "des d'una posició de major certitud i estabilitat". "Convocar ara les eleccions suposa en la pràctica guanyar mig any", ha agregat.

Iñigo Urkullu ha indicat que, a partir d'aquest moment, la societat basca pot tenir "la garantia i seguretat" que el Govern continuarà treballant "amb absoluta normalitat, tant ara com quan es trobi en funcions".

El Lehendakari ha recordat que el Pressupost d'enguany està "aprovat i en execució" i el compliment de les iniciatives del Programa de Govern, així com la negociació de les transferències pendents "es continuaran mantenint amb el mateix nivell d'exigència i rigor que fins avui".

Urkullu ha afegit que la convocatòria electoral permetrà que el nou Govern que surti de les urnes "afronti, amb certitud i fortalesa", els tres reptes estratègics que la societat basca té per davant i que, segons ha citat, són el repte tecnològic; l'energètic i climàtic; i el demogràfic-social. "En només dos mesos la ciutadania basca decidirà l'orientació d'aquesta nova etapa per a Euskadi", ha apuntat.