11 de febrer de 2020
11.02.2020

Junqueras recorre la inadmissió de l'habeas corpus al jutjat de Manresa

L'escrit recorda que la immunitat implica la posada en llibertat per comparèixer a l'Europarlament

10.02.2020 | 22:44
Entrevista de Jordi Évole a Oriol Junqueras, emesa diumenge al vespre

L'exvicepresident del Govern i president d'ERC, Oriol Junqueras, va presentar ahir un incident de nul·litat contra la inadmissió de la petició d'habeas corpus al jutjat de Manresa , després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sobre la seva immunitat com a eurodiputat, perquè al·lega que vulnera drets fonamentals. En l'escrit del 7 de gener, que Europa Press va recollir ahir, Junqueras, que el Tribunal Suprem (TS) va condemnar pel procés sobiranista, defensa que mantenir una persona a la presó o continuar amb les actuacions judicials un cop adquirida la condició d'eurodiputat sense autorització del Parlament Europeu «implica una vulneració de la seva immunitat i dels seus drets fonamentals a la llibertat, a un judici just i a la representació política».

L'escrit recorda que el TJUE va dictaminar que la immunitat de Junqueras implicava la seva posada en llibertat per poder comparèixer al Parlament Europeu per exercir el seu dret a representació política, «com un reflex a més de la garantia de protecció de les institucions polítiques de la Unió».

La sentència contemplava la necessitat de sotmetre el Parlament Europeu, a través del suplicatori, a la conveniència de mantenir qualsevol mesura privativa de llibertat, i malgrat això el Suprem «ni ha alliberat Junqueras ni ha reclamat l'autorització que preveu el reglament intern del Parlament Europeu», constata l'escrit.

El recurs ressalta que la sentència del TJUE és «un fet posterior a la condemna» del Tribunal Suprem pel procés sobiranista i això no pot impedir l'admissió a tràmit de l'habeas corpus per valorar precisament aquest fet. A més, el text posa l'accent en el fet que el dret de la UE preval sobre el dret nacional i la jurisprudència del TJUE vinculada als òrgans judicials nacionals, de la mateixa manera que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Per Junqueras, la inadmissió de la petició bloqueja la possibilitat de formular una qüestió prejudicial, una pretensió que ja va anunciar la defensa, sobre l'abast i conseqüències de la immunitat.

La jutgessa de guàrdia de Manresa va inadmetre el 10 de gener l'habeas corpus que van presentar familiars del líder d'ERC perquè està condemnat per una sentència ferma del Tribunal Suprem.

En una interlocutòria que va recollir Europa Press, la magistrada va argumentar que «no concorre cap de les condicions» que estableix la llei que regula l'habeas corpus perquè Junqueras compleix a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), la condemna de 13 anys per l'1-O.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit