El Senat italià va aprovar ahir retirar la immunitat al líder de la ultradretana Lliga, Matteo Salvini, per la seva gestió de la immigració quan era ministre d'el Interior en la coalició de Govern amb el Moviment 5 estrelles (M5S).

La votació va concloure amb 152 senadors favorables a retirar la immunitat i 76 en contra, aquests últims de Força Itàlia i Germans d'Itàlia, socis conservadors de la Lliga, que no va participar en la votació i va abandonar el ple en senyal de protesta.

D'aquesta manera, s'inicia el procés contra Salvini la continuïtat en la vida política dependrà de la Fiscalia i del Tribunal Civil de Catània (sud).

El Tribunal de Ministres de Catània (sud), que jutja delictes comesos per membres de Govern, havia demanat al Senat l'enjudiciament del senador Salvini i, com que té la immunitat parlamentària, el ple de la cambra alta havia de votar si es la retirava.

Ara, aquest Tribunal tornarà el cas a la Justícia ordinària perquè decideixi si Salvini ha de ser processat pels delictes de «segrest de persones» i «abús de poder» per les seves polítiques de ports tancats. Concretament, el cas que afecta Salvini es remunta a el juliol passat, quan el llavors ministre de l'Interior va impedir arribar a Itàlia a 131 migrants salvats a la Mediterrània.