La consellera de Justícia, Ester Capella, veu «previsible» que tots els polítics presos puguin «ser mereixedors» de l'article 100.2, que permet estar fora de la presó algunes hores al dia per poder treballar o fer feina de voluntariat, i que ja ha estat aprovat a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Carme Forcadell.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Capella va remarcar que aquests permisos són una «manera natural i normal» de poder complir la sentència per garantir una «millor manera de transitar cap a la llibertat». La consellera va recordar que la decisió depèn de les juntes de tractament dels centres penitenciaris i que segueix els procediments en funció de les propostes que faci cada pres quan inicia els tràmits pertinents.

Capella també va recordar que l'article 100.2 és una proposta del centre penitenciari que va del centre a la taula de la jutgessa de vigilància penitenciària. Capella va tallar així les «tendències a especular» sobre que aquests permisos no siguin possibles i va insistir que tots aquests presos tenen les mateixos drets i deures que la resta.

La consellera de Justícia no va descartar que el mes de juny els polítics independnetistes empresonats, o alguns d'ells, puguin obtenir el 3r grau, quan farà sis mesos de la primera classificació. Capella va reconèixer que tenir els presos i preses sota la custòdia de la Generalitat és una situació «complicada» perquè és una «contradicció molt gran», però va insistir que «cap convicció personal pot esmenar una sentència judicial».