El vídeo d'un llop passejant tranquil·lament per les pistes nevades de l'estació de Núria, al Ripollès, ha confirmat de nou la presència d'aquesta espècie salvatge a Catalunya. Les imatges nocturnes les va fer aquesta setmana un treballador de manteniment quan es va topar amb l'animal i han circulat per les xarxes socials. "Se'l veia tranquil, es va girar i va continuar fent la seva", explica Lluís Torrent a l'ACN. El Departament de Territori i Sostenibilitat està fent un seguiment de l'espècie des de fa uns anys. Les últimes informacions xifren en dos els exemplars localitzats durant el 2019, un a la zona del Port del Comte i l'altre, al Ripollès. Tots dos són mascles que viuen en solitari.

Les imatges d'un llop passejant tranquil·lament per les pistes nevades de l'estació de Núria, al Ripollès, confirmen la presència d'aquest animal salvatge a Catalunya. Les va gravar dimecres a la nit Lluís Torrent, un treballador de manteniment que se'l va trobar a quarts de dotze al final de les vies del tren on hi ha la caseta dels treballadors. En aquell moment estava amb un company seu, Marc Comas, i recorda que els va agafar per sorpresa. "Va passar tot molt ràpid però no li vaig veure cap agressivitat", recorda. I afegeix que en un moment els va mirar però que va continuar fent la seva com si res. Al vídeo se sent com un d'ells comenta que sembla que va coix. El vídeo ha circulat ràpidament per les xarxes socials.

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat expliquen que durant el 2019 es va detectar la presència de dos exemplars, tots dos mascles i solitaris, mitjançant càmeres de foto-trampeig. Un es va localitzar a la zona del Port del Comte i l'altre, al Ripollès.

Per la seva banda, el naturalista i expert en llops Josep Maria Massip recorda que fa dos anys ja se'n va poder fotografiar un al Ripollès i que per tant "podria ser perfectament el mateix". Són animals que es mouen per espais molt grans. Els exemplars de llop que es troben als Pirineus, a França i a Catalunya provenen de l'expansió natural de la població italiana de llop. Des dels Apenins, el llop italià va arribar als Alps francesos (sud-est de França) i des d'aquí, alguns pocs exemplars van arribar als Pirineus.

Segons els estudis de Territori, des del 2000 i fins al 2014 s'ha tingut constància de la presència de llops en territori català cada any. Actualment, el llop es troba a la serra del Cadí-Moixeró i a la zona fronterera amb França de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès. Encara no se n'ha confirmat la reproducció ni es coneix amb exactitud el nombre d'exemplars, que en tot cas és de pocs individus.