El ministre català de Sanitat al Govern Central, Salvador Illa, té clar que la llei del tabac ha de ser més restrictiva i el seu departament ja treballa en diverses mesures entre les quals hi ha la revisió de la fiscalitat d'aquesta droga legal, que suposa una de les principals causes de mortalitat a Espanya. El ministre ho va anunciar en una entrevista amb l'agència EFE, en què va avançar que estudia promoure una norma addicional per frenar el consum de l'alcohol en menors, ampliar la universalitat del Sistema Nacional de Salut (SNS), eliminar de forma progressiva el copagament farmacèutic i tirar endavant la llei d'eutanàsia abans de l'estiu.

A la Comissió de Sanitat de Congrés el pròxim 27 de febrer el ministre exposarà les línies generals del seu departament per a aquesta legislatura, en la qual preveu una revisió més restrictiva de la llei del tabac.

«No volem relaxar la nostra lluita contra el tabaquisme», va subratllar el ministre de Sanitat, que va explicar que hi ha dues línies de treball que comprenen les noves formes de fumar, com el vapeig, i «una reflexió» sobre els espais lliures de fum per augmentar la protecció i la salut dels no fumadors. El ministre afirma que les dues línies de treball es guien sota «un criteri general de restricció», i va afegir que Sanitat treballa en un paquet de mesures per lluitar contra el tabaquisme, com revisar la fiscalitat del tabac.

Preguntat per la possibilitat que la legislació contempli prohibir fumar als cotxes en què viatgin menors, el ministre va dir que hi ha diverses mesures en estudi però prefereix «discutir-les bé». Segons la seva opinió, les noves formes de consum de tabac exigeixen regulació perquè l'evidència científica ha demostrat que no són innòcues.

El ministre també va mostrar la seva preocupació pel consum d'alcohol en menors: «Ho tenim molt present, ens hem trobat treballs avançats en aquest sentit al ministeri, els donarem continuïtat i veurem en què deriven, és molt probable que derivi en una llei d'alcohol però tampoc vull anticipar res», va dir.

L'eutanàsia

El ministre confia que una altra llei, en aquest cas la d'eutanàsia, sigui una realitat al juny. Una norma que s'ha començat a tramitar al Congrés. «Respon a una demanda social molt àmplia i transversal» i situa Espanya al capdavant en reconeixement de drets.

No considera que hi pugui haver comunitats autònomes o determinades formacions polítiques que promoguin l'incompliment d'aquesta llei en cas que s'aprovi i va expressar la seva confiança en els professionals sanitaris, que són qui l'aplicaran. «És un pas important, un pas cap endavant i la ciutadania ho agrairà», va postil·lar el ministre.

Addicionalment, el ministre de Sanitat del Govern espanyol va mostrar el seu compromís de la universalitat de la sanitat pública, de fet, la seva intenció és reforçar-la i intentar ampliar-la en alguns casos com els dels ascendents dels immigrants de nacionalitat espanyola.

Precisament, reconèixer el dret a la sanitat pública per a aquest col·lectiu és un dels compromisos que figuren en l'acord de Govern entre PSOE i Unides Podem, igual que l'eliminació progressiva del copagament farmacèutic, començant, segons Illa, pels col·lectius més vulnerables. «Estem acabant de perfilar els col·lectius pels quals començarem però jo crec que és raonable començar per aquells que menys condicions tenen per fer front a aquests copagaments», va insistir el ministre.