El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'impost sobre serveis digitals, conegut popularment com a 'taxa Google', però no preveu cobrar-lo fins a finals d'anys. Així ho ha confirmat la portaveu i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior a la reunió. El govern espanyol vol esperar que hi hagi consens internacional sobre aquest impost, que França ja va haver d'aturar per les amenaces de Donald Trump d'aplicar aranzels del 100% en alguns productes. La 'taxa Google' prevista pel govern espanyol serà d'un tipus del 3% per a totes les empreses digitals amb una facturació global de més de 750 milions d'euros i amb uns ingressos a Espanya per sobre dels 3 milions i permetrà recaptar 968 milions d'euros.

L'impost gravarà tres conceptes de les empreses digitals: la prestació de serveis de publicitat online, els serveis d'intermediació en línia (tipus Amazon) o la venda d'informació generada pels usuaris.

La recaptació de la 'taxa Google' habitualment es farà de forma trimestral, però aquest any, i de forma excepcional a l'espera de les decisions que es puguin prendre al G-20 o l'OCDE per a un impost global, no es començarà a recaptar, com a mínim, fins al 20 de desembre.

Montero ha remarcat que en cap que en l'àmbit internacional s'adopti una fiscalitat lleugerament diferent a la impulsada pel govern espanyol, s'adaptarà l'impost de Sánchez a l'opció global. "Ens adaptarem a la nova fiscalitat internacional, ha dit la portaveu del govern espanyol.

D'altra banda, Montero ha insistit que les relacions amb els Estats Units són "fluïdes" i que a Washington coneixen "perfectament la voluntat del govern de posar en marxa aquesta fiscalitat". La ministra també ha descartat represàlies, i ha vinculat la política aranzelària de Trump dels últims mesos a la "guerra comercial" entre Airbus i Boeing. "Seguirem atents, però hem de ser capaços de tenir una fiscalitat justa", ha dit.

Taxa Tobin

El consell de ministres també ha donat llum verda a l'impost sobre les transaccions financeres, conegut com a 'Taxa Tobin'. El gravamen aplicarà un 0,2% a la compravenda d'accions d'empreses espanyoles que tinguin un valor en borsa per sobre dels 1.000 milions d'euros, i l'hauran de pagar els intermediaris financers que executin l'ordre de compra. La previsió de recaptació del govern espanyol és de 850 milions d'euros.

Aquest és un impost que la Unió Europea vol harmonitzar perquè no hi hagi diferències entre els estats membres que puguin fomentar la competència fiscal.

Montero ha dit que el nou impost "afecta al sector financer que durant la crisi va rebre un important suport i injecció de les administracions". Segons ella, és de "justícia social que ara contribueixi de forma més genèrica" al finançament dels serveis públics a través d'aquesta taxa.

Segons ha explicat Montero, l'objectiu dels dos nous impostos és "millorar el sistema tributari" per adaptar-lo a les necessitats del segle XXI. "Espanya no pot permetre's un sistema tributari del segle passat, cal avançar per adaptar-se a la globalització en un món cada cop més digitalitzat", ha afirmat.

En aquest sentit, ha dit que hi ha hagut empreses tradicionals que fins ara s'han vist "agreujades" pel sorgiment de nous models de negoci i realitats econòmiques que han estat "opaques o poc transparents a la fiscalitat tradicional o analògica".