El lehendakari, Iñigo Urkullu, va reconèixer «errors» en la gestió de l'ensorrament de l'abocador de Zaldibar i va admetre que els «mecanismes de control no han estat suficients» per prevenir aquest despreniment, del qual el Govern basc ha responsabilitzat l'empresa propietària.

El lehendakari va comparèixer a la Diputació Permanent del Parlament basc juntament amb quatre consellers del seu executiu per explicar totes les gestions del Govern després del col·lapse de l'abocador.

Aquesta compareixença va coincidir amb l'extinció de l'incendi a la pila de runes que havia provocat nivells de furans i dioxines que podrien ser nocius als municipis propers de Zaldibar, Ermua i Eibar, que sumen 46.000 habitants.

Les emanacions de fum per la combustió del material i els gasos emmagatzemats a l'abocador han cessat completament, tot i que els serveis de salut i d'emergències del País Basc mantenen les recomanacions de no fer exercici físic a l'aire lliure ni ventilar les cases a la zona.

Sobre la gestió del seu Govern en aquesta crisi, Urkullu va recordar que el despreniment es va produir en una empresa i un terreny privats, que l'actuació de l'administració basca és «subsidiària», que les responsabilitats en aquesta «tragèdia» les decidiran els tribunals i que el seu gabinet es personarà «a totes les causes».

El lehendakari va reconèixer, però, que el seu Govern ha comès «errors» i ha tingut «actuacions millorables en la forma», però ho va relacionar amb «una circumstància inèdita en la seva dimensió, complexitat tècnica i en la necessitat d'intervenir ràpid».

Després d'escoltar Urkullu, els grups de l'oposició van retreure-li la gestió de la crisi i van denunciar que el Govern basc ha actuat amb «supèrbia» i que a les seves explicacions els falta «credibilitat». El PP va anar més enllà i va demanar que el Parlament en la propera legislatura obri una investigació sobre els fets.