Partit Popular i Ciutadans van aconseguir ahir un «principi d'acord» per concórrer junts en coalició a les eleccions del País Basc que se celebraran el 5 d'abril, segons van informar fonts de totes dues formacions. El president dels populars a Euskadi, Alfonso Alonso, serà el candidat a lehendakari.

Aquest acord es va tancar en la reunió que ahir a la tarda van celebrar el secretari general del PP, Teodoro García Egea, i el secretari d'Acció Institucional de la gestora de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, i arribava dos dies abans que acabi el termini per registrar coalicions electorals en els comicis bascos.

El cap de cartell d'aquesta coalició serà Alfonso Alonso, segons han confirmat a Europa Press fonts de totes dues formacions, que es remetien a avui per oferir més detalls sobre el seu principi d'acord. Precisament avui a la tarda hi ha previst que el partit taronja reuneixi el Consell General de Ciutadans, on es podrà votar el pacte aconseguit.

Amb aquest pas, Ciutadans ha acceptat finalment concórrer en coalició al País Basc, autonomia en la qual no té representació parlamentària, malgrat la negativa de la direcció nacional del PP i del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, a fer el mateix a Galícia. Els populars consideren que allà el PPdeG que lidera Feijóo ja aglutina el centredreta en aquesta comunitat.

Fins ara, Ciutadans havia exigit un acord global que inclogués Galícia, País Basc i Catalunya. De fet, José María Espejo-Saavedra havia dit ahir al migdia que volia mantenir una nova reunió amb García Egea per continuar negociant perquè seria «molt trist» que per un «no» de PP a la coalició a Galícia, «els bascos en paguin les conseqüències».

La portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, va trucar al matí a Alberto Núñez Feijóo amb la finalitat de desbloquejar les negociacions perquè tots dos partits concorrin coaligats als comicis de Galícia i Euskadi del 5 d'abril i als de Catalunya, que encara no s'han convocat. Feijóo, però, va reiterar a Arrimadas la seva posició: que el PPdeG rebutja una coalició amb la formació taronja a Galícia, però que estaria disposat a integrar membres de Cs en les seves candidatures electorals, fins i tot identificant-los com a independents.

El PP nacional comparteix la tesi de Feijóo contrària a una coalició electoral a Galícia.