El líder del PP, Pablo Casado, va proposar Carlos Iturgaiz, expresident dels populars al País Basc i exeurodiputat del PP, com a candidat del partit a les eleccions basques del 5 d'abril, en les quals concorrerà amb Ciutadans en coalició després de l'acord signat divendres passat.

Aquesta decisió es va prendre després d'apartar Alfonso Alonso, actual president del partit a Euskadi. «Pablo Casado m'acaba de comunicar que no seré candidat a les eleccions basques. Vull agrair tot el suport del PP basc que és i serà sempre el meu partit», va emfatitzar en un missatge al seu compte oficial de Twitter.

La decisió arriba després que divendres populars i taronges arribessin a un acord per a concórrer junts a les autonòmiques de 5 d'abril sota la marca PP+Cs i que es va dur a terme sense la presència d'Alfonso Alonso, que havia mostrat el seu rebuig al repartiment de posicions amb Cs.

Així, Casado va fulminar com a candidat a lehendakari algú amb qui sempre ha tingut una tibant relació des de l'inici del seu mandat al capdavant del partit. Alonso, com la majoria dels dirigents del PP d'Euskadi, va fer costat a Soraya Sáenz de Santamaría en les primàries de juliol del 2018, en un intent de donar continuïtat a la tasca de Mariano Rajoy, del qual sempre s'ha reconegut un dels seus homes de confiança.

De fet, poc després de l'elecció de Pablo Casado com a president del partit, a l'estiu de l2018, Alonso va arribar a criticar que no hagués fet una «integració real» a la nova direcció del partit sorgida de l'últim congrés extraordinari.

Alfonso Alonso va ser reelegit president del Partit Popular basc al març de 2017, després que Rajoy li demanés que tornés un any i mig abans a Euskadi per a assumir les regnes de l'organització després de la dimissió d'Arantza Quiroga.

L'expresidenta del Parlament Basc va ser durament criticada pel mateix Alfonso Alonso i altres companys de partit pel seu intent de promoure un acord sobre convivència amb tots els partits, inclòs EH Bildu.