El Departament de Salut ha confirmat aquest dimarts el primer cas de coronavirus a Catalunya. Es tracta d'una dona de nacionalitat italiana, però resident a Barcelona, i de 36 anys, segons ha explicat des de Madrid la consellera de Salut, Alba Vergés, abans de participar en la reunió del Consell Interterritorial de Salut. Va viatjar fa uns dies al nord d'Itàlia i ella mateixa va acudir a l'Hospital Clínic amb símptomes lleus. Vergés ha afegit que es troba bé i que ara s'està analitzant 25 persones del seu entorn, que hauran d'estar en aïllament domiciliari durant 14 dies. A més d'aquest cas, actualment se n'estan estudiant vuit més a Catalunya, segons el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

La dona infectada va viatjar entre el 12 i el 22 de febrer a la zona de Bèrgam i Milà. La nit de dilluns va anar a l'Hospital Clínic, centre de referència. Allà li han fet les anàlisis que han confirmat el positiu. La seva simptomatologia és lleu i és un cas de baix risc de complicació.

Quan a les 25 persones del seu entorn que estan aillades, Joan Guix, ha explicat que dos o tres cops al dia es monitoritzarà si tenen febre, i si presenten símptomes, llavors se'ls faran anàlisis més concretes.

Màxima protecció

Aquest matí de dimarts veïns del barri de Gràcia a Barcelona han estat testimonis de l'operativa del SEM per transportar persones sospitoses infectades pel coronavirus. Els veïns han explicat que el personal d'emergències mèdiques han près mesures com ara l'ús de les mascaretes, ulleres, guants i protecció pels peus, per tal d'evitar posibles contagis. Com es pot veure en la foto que acompanya aquesta notícia.

Deu casos descartats de moment i 8 en estudi

Salut ha descartat de moment deu casos sospitosos de coronavirus fins aquest dimarts al matí, i ara n'estudia uns set o vuit més, segons ha explicat el secretari de Salut Pública. També ha indicat que a partir d'ara s'incorporaran nous criteris a l'hora d'activar el protocol.

Fins ara, els criteris epidemiològics establerts eren haver estat a Wuhan o en contacte amb algú amb la malaltia, i els clínics eren les infeccions respiratòries greus o bé tenir tos, dolor a la gola o febre. Guix ha explicat que a partir d'ara s'afegeix com a criteri haver estat a Corea del Sur, Iran i les quatre regions italianes amb més casos. També s'incorpora el fet de tenir una infecció respiratòria de qualsevol tipus, encara que no sigui