L'epidèmia del coronavirus segueix avançant país a país, amb 15 morts a l'Iran i 11 a Itàlia.

Als països més afectats creix la por al desproveïment d'alguns productes, mentre a més llarg termini els responsables econòmics comencen a valorar el possible impacte d'una epidèmia que afecta les comunicacions i de la cadena global de producció.

El mal s'ha contagiat ja a 30 països i hi ha 80.000 afectats, si bé la immensa majoria, més de 77.000, són a la Xina, on les morts superen les 2.600 persones.

En aquest país, no obstant, la progressió de la malaltia s'està frenant, amb el número més baix de contagis addicionals des del principi de la crisi.

A Itàlia van morir ahir quatre morts més, amb la qual cosa sumen un total d'onze, i el nombre d'afectats supera les 320 persones.

Les autoritats italianes insisteixen que les morts es produeixen en els grups vulnerables, majors de 80 anys. El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va assegurar que el seu país és un lloc «segur, potser molt més que altres».

Itàlia ha aïllat a deu municipis amb 50.000 persones que es troben en quarantena i fins i tot efectius de l'exèrcit controlen que la zona estigui tancada a el món exterior. A més, el virus, per primera vegada, ha sortit del nord d'Itàlia. Ja hi ha tres casos declarats a Palerm, a l'illa de Sicília.

El Govern italià va demanar confiança a la resta del món perquè no restringeixin les arribades i les visites després que alguns països hagin tallat el trànsit aeri amb el país europeu.

Amb aquest objectiu el ministre de Sanitat, Roberto Speranza, va reunir-se ahir a Roma amb la comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides, i amb els seus homòlegs dels països confinants, Àustria, França, Eslovènia i Suïssa, a més de Croàcia i Alemanya.

Les autoritats europees, el Parlament i la Comissió, han demanat als seus funcionaris que hagin viatjat a les regions afectades de el nord d'Itàlia que es quedin a casa 14 dies.

En el cas de l'Iran resulta tristament irònic que un dels que s'han declarat portadors de la malaltia sigui precisament el viceministre de Sanitat, Iraj Harirchi. També està contagiat el diputat reformista Mahmud Sadeqí. En un missatge al Twitter va confirmar la seva malaltia i va dir que té «poques esperances» de sobreviure.