Cs pagava mensualment com a assessor a un vocal de la Junta Electoral Central (JEC) mentre participava de debats decisius sobre el procés i el desenvolupament de les eleccions entre el 2017 i el 2019. Es tracta del catedràtic de dret administratiu de la Universitat Pompeu Fabra Andrés Betancor, segons ha avançat 'Eldiario.es'.

Betancor va entrar a la JEC a proposta de la formació que dirigia Albert Rivera i mentrestant ocupava un càrrec com assessor dins del partit i tenia un despatx a la zona del Congrés destinada a formacions polítiques. Fonts de Cs han admès al diari que tenien Betancor en nòmina però no han donat detalls de les seves funcions dins del partit.

Torra presentarà una querella

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat a través de Twitter que té intenció de presentar "una querella per suborn, prevaricació i/o delicte electoral" contra el membre de la Junta Electoral Central. Considera que el cas "és a l'origen de la seva inhabilitació" i per això actua contra el vocal de la JEC i contra "els que siguin responsables d'aquest escàndol". El president, a més, creu que això "posa en dubte totes les decisions preses per la JEC els últims dos anys".

D'altra banda, l'advocat de Torra, Gonzalo Boye, ha explicat a Rac1 que l'objectiu de la querella és que arribi al TSUE i al Parlament Europeu. Boye també confia que la denúncia "tindrà recorregut" perquè "els fets són molt greus". "Hi ha una formació política que contracta una persona perquè els assessori i els ajudi a presentar uns escrits a la JEC i a la tarda, aquella mateixa persona, resol dins la JEC donar-li la raó a aquell mateix partit polític. Això té una rellevància penal i política", ha dit l'advocat. A més, remarca que a Europa el cas és rellevant perquè "les actuacions del senyor Betancor, instades per Ciutadans, han afectat la composició del Parlament Europeu", referint-se a les decisions sobre Carles Puigdemont i la seva condició d'eurodiputat.