Perpinyà acull avui milers d'independentistes que aniran a veure el líder de JxCat, Carles Puigdemont, molt a prop de casa seva, un acte en què també participa ERC, encara que amb menor entusiasme i representació, en un moment de divisió entre els dos socis de Govern.

El Parc de les Exposicions de Perpinyà acollirà el primer gran acte organitzat pel Consell per la República, l'ens creat per Carles Puigdemont a Bèlgica per prosseguir amb el procés sobiranista.

A les 12 del migdia començarà l'acte polític amb les intervencions de Puigdemont i dels també eurodiputats de JxCat Toni Comín i Clara Ponsatí.

També hi participaran, però a través de vídeo o carta, la secretària general d'ERC resident a Ginebra (Suïssa), Marta Rovira, i Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Tot i que està plantejat com un acte adreçat al conjunt de l'independentisme per donar veu als líders a la presó i a l'exili, JxCat és la formació què participarà més intensament en l'esdeveniment, mentre que ERC s'ho mira amb més distància i la CUP no hi participa perquè el considera partidista.

El contrast s'observa en les delegacions dels dos principals partits independentistes: de JxCat, hi participaram tots els consellers, diputats, senadors i dirigents, amb el president Quim Torra al capdavant.

Pel que fa a ERC, en canvi, no hi participaran ni el vicepresident de la Generalitat i coordinador de la formació, Pere Aragonès, ni el president del Parlament, Roger Torrent, amb la qual cosa la delegació republicana es limitarà a la portaveu a la cambra catalana, Anna Caula, el regidor Ernest Maragall i el secretari d'organització, Isaac Peraire.

ERC i CUP observen amb cert recel un acte que ofereix com a principal al·licient veure Carles Puigdemont trepitjant el sud de França, a tan sols 30 quilòmetres de la frontera, en un context preelectoral a Catalunya.

Per la seva banda, l'eurodiputat de JxCat Toni Comín va descartar ahir que l'esdeveniment previst per a demà a Perpinyà sigui un acte electoral del seu partit, ja que «hi parlarà tothom» de l'espectre independentista.

L'expresident visita Perpinyà per primera vegada després d'aconseguir la condició de membre del Parlament Europeu i la corresponent immunitat que, de moment, gaudeix en tots els països de la UE, exceptuant-hi Espanya.

Allunyat a més de mil quilòmetres de casa seva des de final del 2017, ser a Perpinyà és per a Puigdemont gairebé com tornar a casa, ja que se situa a només 90 quilòmetres de la Girona que va governar abans de prendre el testimoni d'Artur Mas a la Generalitat.

La ciutat francesa manté, a més, vincles històrics amb Catalunya, s'hi parla català i també és coneguda com la capital de la Catalunya Nord.

Per això, ahir a la tarda, en arribar a la zona, Puigdemont va publicar aquest missatge a Twitter: «Hem entrat a Catalunya». Acompanyat pels exconsellers i ara eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí, Puigdemont va arribar a l'estadi Aimée Giral de la USAP amb gran expectació entre els presents, que van rebre'l al crit de «President» i «Visca Catalunya».

Abans de les declaracions als mitjans, Puigdemont va descobrir una placa amb el seu nom en la Pedra del Mur de les Llegendes de la USAP, al costat del president d'aquest club de rugbi, François Rivière, i després van accedir a l'estadi per seguir el partit entre la USAP i el Rouen.

L'acte de Perpinyà no arriba en el millor moment de relacions entre JxCat i ERC, en ple encreuament de retrets pel sostre de despesa dels Pressupostos de Govern de Pedro Sánchez que Esquerra va contribuir a aprovar amb la seva abstenció, mentre que JxCat va votar-hi en contra.

Vuit busos de Manresa

Per la proximitat amb Catalunya, la cita a Perpinyà es preveu altament concorreguda, ja que hi arribaran centenars d'autocars procedents de diversos punts de Catalunya, a part dels independentistes que hi vagin en vehicles particulars o en tren. Només de Manresa hi arribaran vuit autobusos plens.

La tinenta d'alcalde de Perpi-nyà, Annabelle Brunet, va apuntar que es podria doblar la població (té uns 120.000 habitants) en un acte que, segons va dir en declaracions a Catalunya Ràdio, el ministeri de l'Interior francès ha autoritzat, amb fortes mesures de seguretat, tot i que al principi va comunicar al consistori que no era una «bona idea» acollir-lo.