Relacionades

L'expresident català i eurodiputat d'JxCat, Carles Puigdemont, ha instat aquest dissabte l'independentisme a mantenir la "mobilització permanent" i a "preparar-se", superant "errors", per avançar cap al objectiu d'una república sense exclusions, perquè "no sobra ningú".

Puigdemont ha protagonitzat el primer gran acte organitzat pel Consell per la República al Parc de les Exposicions de Perpinyà (França), que ha reunit unes 150.000 persones, segons xifres de l'organització.

35

Acte de Carles Puigdemont a Perpinyà

Un acte concorregut en què s'ha bolcat JxCat, amb l'assistència del president Quim Torra i tots els seus quadres, cosa que no ha succeït en el cas d'ERC, ja que s'han absentat dirigents com el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, o el president del Parlament, Roger Torrent, mentre que la CUP ni tan sols ha participat perquè el considera un esdeveniment partidista.

En aquest context, Puigdemont ha emfatitzat que "a la república catalana no sobra absolutament ningú, tots els camins que ens portin a la república, siguin els nostres o els aliens, són camins que ens convenen, i hi cabem tots, sense excepció".

A només 30 quilòmetres de frontera i a la capital de la coneguda com a "Catalunya Nord", Puigdemont ha apel·lat als presents -i als que ha dit que s'han quedat a la carretera encallats i no han pogut arribar-hi a "preparar-se per guanyar la llibertat".

"Catalanes i catalans, preparem-nos i ajudem-nos a preparar a qui sigui; ens hem de preparar fort perquè queda molta feina per fer i no ho podem ajornar", ha subratllat Puigdemont, que ha admès que el sobiranisme s'ha de "coordinar millor".

Així, ha instat a preparar-se per "la lluita definitiva, superant errors i vencent dubtes i debilitats", i a "plantar cara contra l'abús i la injustícia".

En el seu discurs, Puigdemont, que es pot moure per la UE excepte Espanya sense ser detingut per la immunitat d'eurodiputat, no ha fet al·lusió a la taula de diàleg pactada entre ERC i PSOE per a la investidura del president de Govern, Pedro Sánchez, i en la qual també participa el president Torra i JxCat.

Quan una breu seqüència de la reunió de la taula de dimecres passat a la Moncloa ha aparegut un moment a la pantalla de l'escenari, ha rebut alguns xiulets del públic.

Poc abans l'havia criticat durament la companya de files de Puigdemont al Parlament Europeu, Clara Ponsatí: "No ens deixem entabanar per fotografies de taules que només serveixen perquè pugui guanyar temps Pedro Sánchez; ens hem de preparar per al pròxim embat per la ruptura", ha afirmat l'exconsellera.

Per la seva banda, el també eurodiputat de JxCat Toni Comín ha preguntat al Govern espanyol si escoltarà les instàncies judicials europees que els han permès ser membres de l'Eurocambra i baixar fins al sud de França.

En els compassos finals de l'acte i abans del discurs de tancament de Puigdemont s'han escoltat els missatges gravats del líder d'ERC, Oriol Junqueras, i de la secretària general, Marta Rovira, que han parlat en nom dels altres presos republicans que no tenien missatge propi: Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa.

Junqueras, a través d'un àudio gravat, ha subratllat que "quan som molts, quan actuem de forma coordinada i sense retrets" el moviment sobiranista té "força per obligar a fer coses a l'Estat que, per si sol, no hauria fet", posant en valor així la taula de negociació.

El líder d'ERC empresonat ha insistit que mai ha renunciat als seus objectius, tot i pagar "un preu molt alt en primera persona".

Rovira, en un vídeo gravat a Suïssa, ha defensat que cal "tornar a fer pinya per avançar" cap a la independència: "Acabem amb els debats interns", ha pregat.

Per la seva banda, els presos de JxCat i el també reclús i president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han reclamat unitat a l'independentisme en els seus missatges durant l'acte, llegits per un locutor.