El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha anunciat la decisió d'augmentar al màxim el nivell de dissuasió a les seves fronteres. Així mateix ha afegit que a partir d'ara no acceptaran noves sol·licituds d'asils durant un mes i ha invocat l'article 78.3 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) per garantir el suport europeu. Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha mostrat el suport als esforços grecs per protegir les fronteres europees. "Seguint de prop la situació sobre el terreny. Visitaré la frontera entre Grècia i Turquia el dimarts amb el primer ministre grec", ha assegurat a través del seu compte de Twitter.

El govern grec considera que la pressió a les fronteres està dirigida i incentivada per Turquia. I és que aquest divendres Turquia va dir que no estava en disposició de frenar l'arribada de refugiats a la Unió Europea després que 33 soldats turcs morissin com a conseqüència d'un atac aeri de l'aviació russa o siriana a la província d'Idlib, al nord-est de Síria. Un fet que ha provocat en els últims dies una onada de milers de migrants cap a Grècia.

Per la seva banda, l'alt representant de la UE en Política Exterior i Seguretat, Josep Borrell, ha anunciat la convocatòria per a la pròxima setmana d'una reunió extraordinària dels ministres d'Assumptes Exteriors dels vint-i-set per abordar l'actual situació a Síria. La data encara està per concretar.