El jutjat de vigilància penitenciària ha autoritzat l'aplicació de l'article 100.2 a Jordi Cuixart malgrat l'oposició de la fiscalia. La magistrada recorda que el Tribunal Suprem va desestimar la petició del ministeri públic de posar límits temporals a l'accés al tercer grau o bé limitar l'itinerari penitenciari de l'intern. "El que el ministeri fiscal no va aconseguir que s'admetés en la sentència condemnatòria s'intenta ara aconseguir en fase penitenciària, mantenint una oposició fèrria a tot allò que suposi facilitar sortides del centre", ha afegit. La jutgessa insisteix que la fiscalia no pot pretendre canviar les idees de Cuixart, i avisa que això atemptaria contra els més elementals drets fonamentals.

En la seva resolució, la magistrada reitera que l'intern mostra bona conducta i reconeix els fets provats de la sentència, assumeix les conseqüències dels seus actes i mostra motivació pel canvi. Que digui que "ho tornaria a fer", continua, és una expressió del seu pensament polític que no implica que hagi de participar en un alçament tumultuari, segons recull l'informe del psicòleg de Lledoners.

En aquest sentit, apunta que el fet que Cuixart no mostri penediment i defensi la seva innocència "és un pensament i decisió legítims, ja que la normativa penitenciària no imposa l'obligació al condemnat de penedir-se ni de declarar-se culpable".

Sobre els programes de tractament específics que reclama la fiscalia, insisteix que no es pot pretendre canviar les idees de Cuixart, uns pensaments que són "legítims" i que formen part del programa de diversos partits polítics. "Aquesta pretensió del ministeri fiscal de rebuig i de modificació dels principis, pensaments i voluntats legítims que té l'intern ni es contempla en la normativa penitenciària ni en la Constitució, i atemptaria contra els més elementals drets fonamentals", ha afegit.

Així mateix, reitera que no hi ha cap programa ni tractament sobre el delicte de sedició, i apunta que potser el podria haver plantejat la fiscalia.

Per tot plegat, autoritza el 100.2, tot i que estableix que la presó haurà d'informar setmanalment sobre l'evolució de Cuixart en aquest règim especial per constatar que es mantenen baixos els riscos de reincidència delictiva i trencament de la condemna.