El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, va acordar ahir rebaixar de nou la intensitat del dispositiu de seguretat ordenat el febrer del 2019 en totes les seus judicials catalanes després dels atacs a nombrosos jutjats dels CDR.

L'operatiu policial de custòdia i seguretat de les seus judicials dels 49 partits judicials de Catalunya, batejat com Toga, que preveia una protecció presencial i permanent d'aquestes seus per part dels Mossos d'Esquadra, ja es va rebaixar el 13 de maig, 20 de setembre i el 24 de desembre de l'any passat.

El TSJC havia sol·licitat un nou informe al comissari en cap dels Mossos d'Esquadra perquè avalués l'evolució del dispositiu de custòdia i seguretat, en el qual es constata que hi ha hagut una «normalització gradual de la seguretat a les seus judicials» que no permeten identificar «riscos futurs», i que només s'hi ha produït un «episodi de baixa rellevància».

Després d'aquest nou informe, el TSJC estableix que a partir d'avui es mantingui la protecció policial presencial i permanent a les seus del Tribunal Superior de Justícia (Palau) i la Ciutat de la Justícia.

Així mateix, es mantindrà una protecció dinàmica durant el dia a 21 partits judicials, que es complementarà amb una d'estàtica a intervals i durant els torns de matí, tarda i nit, entre les quals s'inclouen les seus de les audiències provincials de Girona, Tarragona i Lleida.

La resta de partits judicials fins als 49 del conjunt del territori català tindran protecció dinàmica complementada per una d'estàtica segons les necessitats puntuals i en funció de la valoració de risc que es consideri en cada moment.

Barrientos ha decidit rebaixar la presència policial a les seus judicials de Balaguer, Berga, Cerdanyola del Vallès, Cervera, Figueres, Girona, Granollers, Manresa, Mataró, Martorell, Mollet del Vallès, Olot, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Guíxols, Santa Coloma de Farnés, Solsona, Tarragona, Tortosa, Valls, Vilanova i la Geltrú i Vic.

Malestar

El dispositiu Toga havia provocat malestar al departament d'Interior i a la cúpula dels Mossos en haver de destinar molts efectius a aquest operatiu, i havien demanat que es flexibilitzés.