L'home, amb diverses patologies prèvies i ingressat en un centre hospitalari de Barcelona des del passat 6 de març, va morir ahir en aquest centre. D'altra banda, la segona víctima és una dona de 88 anys, que patia una pneumònia i una insuficiència respiratòria.

L'estat espanyol supera ja el miler de casos de coronaviruscoronaviru, segons dades facilitades aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat i tenint en compte la darrera actualització del Departament de Salut. A Catalunya, segons l'últim tall, 78 persones s'han contagiat del coronavirus. La Comunitat de Madrid, amb 577 casos, i el País Basc, amb 149, són els territoris més afectats i s'estan estudiant noves mesures per implementar-hi, ha explicat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, després de la reunió del comitè de seguiment del coronavirus, encapçalada per Pedro Sánchez. Simón ha reconegut que l'estat espanyol és un "país de transmissió local, encara que molt limitada".

Simón ha recordat que a l'estat espanyol s'han registrat casos de transmissió local a partir d'alguns que havien estat importats i que en algunes zones molt concretes no es tenen clars aspectes relacionats amb el contagi. Això ha fet, ha explicat, que alguns països hagin inclòs l'estat espanyol en les llistes de països amb transmissió local. "Hem de ser conscients que hi ha hagut transmissió local, encara que molt limitada i que la situació no sigui comparable a la d'altres països", ha afirmat Simón. "Les decisions es prenen des d'un punt de vista de salut pública i no de relacions internacionals", ha resolt.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha reconegut que en les darreres hores a l'estat espanyol hi ha hagut un increment de casos "important", tot i que "proporcionalment ha anat seguint la línia", ha matisat. L'augment es troba molt relacionat amb la Comunitat de Madrid i el País Basc. A Madrid s'han més que doblat els casos confirmats en un sol dia i s'ha passat de 202 a 469, segons l'última xifra del Ministeri de Sanitat.

Després de la compareixença, Simón ha marxat a una reunió amb les autoritats de la Comunitat de Madrid per avaluar l'augment de casos i, a partir de l'anàlisi, estudiar noves mesures per aturar els contagis. Al País Basc, el problema és diferent, ha dit, perquè els casos es concentren a la província d'Àlaba; a la capital, Vitòria, de forma moderada, i a un municipi proper al d'Haro, a la Rioja, i estan associats a un brot concret i a altres de menors. S'estan estudiant "mesures importants" per evitar-hi el contagi.

Preguntat per noves mesures que es podrien prendre, seguint l'estela d'altres països -per exemple, Alemanya i França han demanat cancel·lar actes massius-, Simón ha respost que ara com ara les mesures s'han de centrar "en les dues zones de risc" a l'estat espanyol. Ha afegit que les mesures s'han de valorar bé i han de poder-se implementar-se. "No té cap sentit acordar mesures que no puguin ser implementables. Això genera una falsa sensació de seguretat i una relaxació dels sistemes que sí que són eficaços", ha raonat.

Tanca una escola bressol de Barcelona pel positiu d'una professora

A Barcelona, una llar d'infants municipal de Gràcia ha estat tancada després de confirmar que una treballadora pateix el coronavirus, mentre el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i els regidors Jordi Martí i Montserrat Ballarín estan aïllats als seus domicilis en haver estat en contacte amb un altre treballador de l'Ajuntament també contagiat.

Segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona, els dos casos positius de COVID-19 al consistori han obligat a activar els protocols de protecció a l'Ajuntament de Barcelona i totes les persones aïllades de manera preventiva no han desenvolupat cap símptoma de la malaltia i mantenen seva activitat laboral des de casa.