Una jutge ha imputat per blanqueig els cònsols a Barcelona de Mali i Croàcia i l'excònsol d'Albània, en el marc de la investigació d'una xarxa dedicada al tràfic de drogues desarticulada el 18 de setembre passat a la Zona Franca de la capital catalana, un dels integrants de la qual era un membre del clan Jodorovich.

Segons va avançar ahir el diari La Vanguardia i va confirmar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la titular del jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona citarà com a investigats el pròxim 23 d'abril el cònsol de Mali, José Luis López; l'excònsol d'Albània, el manresà Josep Maria Calmet, que va dimitir del seu càr-rec honorari fa unes setmanes; i el cònsol de Croàcia, Juli Cèsar Bárcena. Regió7 ja va avançar el 14 de desembre que els Mossos investigaven López, Calmet i Bárcena per blanqueig.

Els tres compareixeran davant la jutge acusats d'un delicte de blanqueig de capitals i, en el cas de José Luis López, també per un delicte contra la salut pública.

La imputació deriva de l'operació que els Mossos d'Esquadra van portar a terme el 18 de setembre passat contra un clan dedicat al tràfic de drogues i al blanqueig de capitals establert a la Zona Franca de Barcelona, el qual havia fabricat una màquina per produir oli de cànnabis en quantitats industrials, suposadament amb la col·laboració del cònsol de Mali, segons la policia.

El clan, establert al barri de la Zona Franca, tenia un membre del clan familiar dels Jodorovich, conegut històricament pels seus vincles amb el negoci del narcotràfic a Barcelona i a Sant Adrià de Besòs. El grup es dedicava suposadament a traficar amb drogues i a blanquejar els diners obtinguts de manera il·lícita mitjançant la compravenda de vehicles d'alta gamma i l'adquisició d'immobles de luxe.

La investigació dels Mossos va revelar que un dels líders del clan familiar tenia relació amb cònsols honoraris d'alguns països europeus i africans establerts a Barcelona, amb un dels quals va posar en marxa una màquina industrial dissenyada per processar quantitats industrials de cànnabis i produir oli d'aquesta substància estupefaent. La màquina, de grans dimensions i que va ser intervinguda el setembre a Astúries abans que la posessin en marxa, tenia capacitat de tractar 400 quilos de cànem per extreure 40 litres d'oli pur, en menys de dotze hores, a través de processos químics i mecànics.

Un enginyer espanyol va rebre l'encàrrec de dissenyar la màquina, que va costar 300.000 euros i en la fabricació de la qual es va trigar dos anys, segons els investigadors, que estaven seguint les activitats del clan des de principi del 2017. El fins fa poques setmanes cònsol honorari d'Albània està investigat per la venda, suposadament per un preu superior al registrat, d'una finca a Seva (Barcelona), adquirida pel membre del clan Jodorovich, mentre que el de Croàcia també se l'investiga per una operació financera amb la qual suposadament es van blanquejar fons de la xarxa delictiva.