La presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat aquest dilluns a la tarda tancarà durant quinze dies - a partir de dimecres- tots els centres educatius i universitats per evitar més contagis de coronavirus. Díaz Ayuso ha anunciat la mesura després del Consell de Govern extraordinari d'aquest dilluns a la tarda i ha assegurat que són "imprescindibles" per l'increment de casos. A banda d'aquesta actuació, també ha anunciat que les activitats quirúrgiques programades i les proves diagnòstiques no preferents es podran suspendre o retardar i també s'aconsella a les empreses que promoguin el teletreball.

El conseller de Sanitat de la comunitat, Enrique Ruiz, ha detallat que en només 24 hores s'han triplicat els casos i que calia prendre "decisions urgents".

Els centres educatius de tots els nivells -guarderies, escoles, instituts, centres de formació professional i universitats- estaran tancats durant 15 dies a partir de dimecres pel risc de contagi de coronavirus. També se suspendran totes les activitats complementàries presencials i es recomana, en tots els casos, la continuïtat de la formació "online". La previsió és que puguin reobrir el 26 de març però es podria prorrogar en funció de la valoració epidemiològica de Salut Pública. Segons les dades oficials de la comunitat de Madrid, des d'infantil fins a secundària la mesura afectaria més d'1,2 milions d'alumnes.

Així ho ha anunciat la presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, després del Consell de Govern extraordinari d'aquesta tarda. Ayuso ha dit que són mesura que no han estat fàcils d'adoptar però que són "necessàries" tenint en compte el creixement en nombre d'afectats de les últimes hores.

Ayuso ha començat el seu discurs detallant que a hores d'ara hi ha 578 casos confirmats, el 5% dels quals estan a la UCI. També ha donat el condol a les famílies de les víctimes mortals i ha agraït la tasca del personal sanitari i la "responsabilitat dels madrilenys". "Hi ha algunes restriccions que són imprescindibles", ha dit la presidenta de la comunitat.

A banda de l'àmbit educatiu, la comunitat també recomana a les empreses que promoguin el teletreball i que facilitin la flexibilització horària per millorar la conciliació, a banda de fomentar les reunions per videoconferència.

A més, s'ha anunciat que es podran suspendre o retardar les intervencions quirúrgiques programades, les consultes externes no preferents, les proves diagnòstiques no preferents i les ingressos programats. D'altra banda, s'habilitaran llits de reserva als hospitals, els centres de suport i s'instal·laran nous llits i unitats covid-19.

Igualment, està previst fomentar els serveis de telemedicina per a les residències de gent gran i s'establirà un Pla Específic d'Urgències i Unitats de Cures Intensives. En Atenció Primària, a més, s'atendran prioritàriament els pacients a casa seva i, en l'àmbit d'urgències, se suspendran els trasllats de cirurgia programada ajornada i s'augmentarà la disponibilitat de vehicles per al trasllat de pacients.

També demanen a les persones grans -el col·lectiu més vulnerable-, amb malalties cròniques o més d'una patologia que no surtin de casa o de la residència si no és estrictament necessari. Que tampoc vagin a llocs concorreguts, en els quals sigui impossible mantenir la distància de seguretat interpersonal d'almenys un metre.

Paral·lelament, demanen a tots els que tinguin símptomes respiratoris o febre que es quedin a casa i evitin anar als centres sanitaris així com al seu lloc de feina.

Per videoconferència amb líders europeus

D'altra banda, Moncloa ha anunciat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha posat en contacte avui mateix amb diversos líders europeus per abordar estratègies conjuntes contra el coronavirus. En concret, ha parlat amb la cancellera, Ángela Merkel, el primer ministre italià, Giuseppe Conte, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen i el president del Consell Europeu, Charles Michel, que ha acordat, segons fonts de Moncloa, celebrar un Consell Europeu monogràfic a les cinc de la tarda per videoconferència per donar una resposta conjunta.

Sánchez, a més, s'ha posat en contacte amb el director general de la OMS, Tedros Adhahom i ha parlat amb els portaveus dels principals partits. El president també té la intenció de parlar amb els presidents autonòmics per compartir amb ells un "missatge d'unitat, serenitat i rigor davant d'aquest desafiament de la salut pública".