La mesa del Congrés, seguint el criteri dels lletrats, va rebutjar ahir tramitar les dues peticions de crear una comissió d'investigació sobre els suposats comptes i donacions que s'atribueixen al Rei Joan Carles I. En la votació van dividir-se els dos socis del govern de coalició: Unides Podem va donar suport a les iniciatives, mentre que el PSOE va inclinar-se per la inadmissió amb el PP i Vox.

En la reunió d'ahir, la mesa del Congrés va estudiar dues sol·licituds per crear una comissió sobre Joan Carles I, que es van presentar quan es va saber que la Fiscalia suïssa està investigant una suposada donació de 100 milions de dòlars que se li atribueix al rei emèrit i que li enviava a la seva amiga Corinna Larsen, uns diners presumptament vinculats amb comissions de l'Aràbia Saudita. Aquesta donació correspon al 2012, quan encara era cap d'Estat.

Una de les peticions la van registrar Esquerra Republicana (ERC) i el Grup Plural que comparteixen JxCat, Compromís, Més País i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG). L'objectiu és investigar els presumptes comptes irregulars de Joan Carles I a Suïssa i altres paradisos fiscals a nom de tercers, així com determinar les consegüents responsabilitats «civils, ètiques i polítiques» de l'excap de l'Estat.

L'altra la van programar Unides Podem i en el text es parla de la «presumpta comissió de possibles delictes de blanqueig de capitals, entre d'altres» i s'indica que «no és descartable que encara s'estiguin fent o s'hagin fet a posteriori» de l'abdicació del rei emèrit, el juny del 2014, moment «en el qual va deixar de ser inviolable segons l'article 56.3 CE», subratllen.

Com en iniciatives similars, els lletrats van redactar un informe en contra de l'admissió a tràmit de les peticions i van al·legar els antecedents i la interpretació que fa el Tribunal Constitucional de la posició de la Prefectura de l'Estat, segons van informar a Europa Press fonts parlamentàries.

La presentació d'aquesta iniciativa ja va aprofundir les diferències entre el PSOE i Unides Podem. Els socialistes es van desmarcar de la petició i van recordar que els lletrats sempre s'han oposat a qualificar iniciatives de control de la corona. «És simplement llegir-se la Constitució i saber que el rei és inviolable», va resumir la portaveu del Grup Socialista, Adriana Lastra.

En la votació de la mesa del Congrés, aquesta divisió va fer-se palesa. El PSOE, juntament amb el PP i Vox, van donar suport a l'informe dels lletrats i van acordar inadmetre les iniciatives, mentre que Unides Podem va defensar-ne la tramitació.