El secretari de Govern de l'expresident Carles Puigdemont fins al juliol del 2017, Joan Vidal de Ciurana, va explicar ahir al judici contra el major dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero a l'Audiència Nacional que l'expresident de la Generalitat sabia des del setembre del 2016 que els Mossos acatarien les ordres judicials i només obeirien una legalitat, la vigent.

Això és el que va transmetre Vidal de Ciurana a Puigdemont després de reunir-se amb Trapero a instàncies del president. Pocs dies abans, el mateix Jané li havia transmès el mateix, va explicar Vidal de Ciurana en la seva declaració com a testimoni en el judici contra Trapero.

Va ser abans de la moció de confiança de l'octubre del 2016 quan Puigdemont va apostar pel referèndum, que el president de la Generalitat va encomanar al seu secretari de Govern que es reunís amb Trapero per saber la seva opinió directa, i sense intermediaris, sobre la postura del cos policial davant de dues possibles legalitats i un «escenari de confrontació política i institucional». Puigdemont ja coneixia la postura de la direcció política de la Conselleria d'Interior, però volia saber la dels operatius de la policia catalana.