La Unió Europea s'ha compromès a obrir un procés amb Turquia per a avaluar l'acord migratori signat per totes dues parts el 2016 i posar en marxa, arribat el cas, els elements «que faltin», van anunciar ahir el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, després de mantenir una trobada a Brussel·les amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Per llançar aquest procés, el bloc europeu va encomanar al seu Alt Representant per a Política Exterior, Josep Borrell, fer una tasca de seguiment de l'acord i esclarir si Ankara està complint amb els seus compromisos signats el 2016.

Segons Michel, aquest encàrrec «polític i tècnic» que portarà a terme el cap de la diplomàcia europea de la mà del ministre d'Exteriors turc, Mevlut Cavusoglu, servirà per fixar si la UE i Turquia «estan en la mateixa pàgina» de l'acord i serà el punt de partida per llançar un diàleg a mitjà i llarg termini amb Turquia.

En paraules de Von der Leyen, cal «identificar» les àrees en les quals la UE i Turquia poden treballar en l'interès mutu i «analitzar quins elements falten i quins ja s'han posat en marxa» per, arribat el cas, aplicar «el que falti» del pacte migratori, que, segons la conservadora alemanya, «continua sent vàlid».

Segons va explicar la cap de l'Executiu comunitari, Turquia també necessita suport per controlar el flux migratori, per la qual cosa, malgrat les diferències amb Erdogan, va assenyalar que el diàleg ha estat «constructiu» i va defensar que cal buscar una «sortida» a la situació.

Això sí, tots dos dirigents comunitaris van reiterar davant el líder turc que l'esforç ha de ser «recíproc» i van dir que el procés que s'obre amb Ankara ha de tenir com a objectiu millorar les perspectives dels migrants, però també l'estabilitat de la regió.

«Hem deixat clara la nostra posició, és important aplicar l'acord i si ho fem significa que totes les parts han de complir els seus compromisos», va afirmar Charles Michel.

En virtut del pacte signat el 2016, Turquia es va comprometre a frenar el pas de refugiats i migrants irregulars cap a sòl europeu a canvi d'un fons d'ajuda dotat amb 6.000 milions d'euros, un compromís que la setmana passada les autoritats turques van dir no estar en disposició de complir, després de l'atac en Idlib de les forces sirianes, secundades per Rússia, en el qual van morir 34 militars turcs.