El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha demanat als centres d'atenció primària que reagendin proves i visites rutinàries que no siguin urgents i que es puguin ajornar, sobretot les que tenen un major risc de contagi, com per exemple les espirometries, davant de l'epidèmia de coronavirus. Alguns hospitals estan revisant l'agenda d'operacions per fer "reajustos necessaris" de cirurgies no urgents si així ho consideren. Ho ha explicat la directora de l'Àrea Sanitària del CatSalut, Xènia Acebes, que no ha descartat que sanitaris jubilats tornin a exercir en cas que fos necessari per l'aïllament preventiu d'aquests professionals -més de 300 segons les últimes dades- després d'haver estat en contacte amb pacients amb la malaltia.

El Departament de Salut ha demanat als CAPs que reprogramin les proves i visites no urgents, sempre segons criteri clínic, i sobretot aquelles que impliquen un risc major de contagi, com són les espirometries, les obturacions dentals o les exploracions del fons de l'ull. En aquesta mateixa línia també insta els centres a fomentar l'atenció no presencial sempre que sigui possible, per telèfon o a través de les consultes electròniques (eConsulta), i que reorganitzin les agendes perquè siguin més flexibles i tinguin espais per a les necessitats no planificades.

Pel que fa als hospitals, la revisió de proves i operacions programades és a criteri de cada centre sempre des d'un punt de vista clínic. Per això, Acebes ha assenyalat que és possible que alguns hospitals estiguin revisant la programació de cirurgies no urgents. "L'objectiu és garantir que som capaços de tenir els recursos que necessitem", ha afirmat. Per exemple, a l'Hospital Clínic de Barcelona ara com ara no s'ha anul·lat cap operació però aquest és un escenari que pot canviar, han apuntat fonts del centre consultades per l'ACN aquest dimecres al migdia.Limitar el nombre d'acompanyants i visites als hospitals

Salut demana als hospitals i altres centres sanitaris que limitin "al màxim" el nombre d'acompanyants a les proves diagnòstiques, visites de consulta externa i a les operacions

i també sobretot les persones que van a visitar pacients que estan ingressats. L'objectiu és que el nombre de persones als centres sanitaris sigui menor per reduir el risc de contagi, sobretot entre col·lectius vulnerables.

"Protegir els professionals i reorganitzar el sistema"

Totes aquestes mesures són perquè el sistema sanitari estigui "preparat" i "pugui absorbir" l'atenció del coronavirus de cara a l'augment de casos previst, així com les urgències d'altres àmbits, ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, també aquest dimecres. En la mateixa línia s'ha expressat la directora de l'Àrea Sanitària del CatSalut sobre les mesures reorganitzatives: "L'objectiu és doble, protegir els professionals i reorganitzar-nos per poder oferir l'atenció que les persones necessitin".

Més de 300 professionals sanitaris -metges, infermeres i d'altres perfils- es troben aïllats a Catalunya de forma preventiva per haver estat en contacte amb persones amb la malaltia covid-19 abans de saber-ho, segons les últimes dades facilitades. Entre els 125 casos de coronavirus a Catalunya, segons les últimes dades (corresponents a dimarts), hi ha 25 professionals sanitaris. Acebes ha posat de manifest la "generositat" i "implicació" una vegada més dels professionals sanitaris.

Professionals jubilats, una possibilitat

El CatSalut no descarta incrementar el nombre de professionals sanitaris en cas que fos necessari davant l'augment de casos de coronavirus dels últims dies i que encara es preveu pels propers i l'aïllament de sanitaris que implica en algunes situacions. Acebes ha apuntat que recórrer a professionals sanitaris jubilats és una opció.

Resposta en clau de sistema

Acebes ha explicat que s'estan preparant per gestionar la situació del coronavirus "en clau de sistema" de la xarxa d'hospitals de gestió pública i concertada, com ja passa en alters malalties respiratòries. Preguntada pels periodistes, la directora de l'Àrea Sanitària del CatSalut ha assegurat que no s'estan tancant llits d'hospital sinó el contrari, s'està mirant d'"incrementar la capacitat" dels hospitals a nivell sistèmic.

El Departament de Salut també podria buscar la col·laboració dels hospitals privats. "Contemplem tots els escenaris", ha resolt Acebes. La consellera ha assenyalat que parlaran "més intensament" en els propers dies amb els hospitals de gestió privada davant de la previsió que se'n requerís una col·laboració més estreta.

En el conjunt del sistema, Vergés ha apuntat que els centres ja s'estan adaptant a la situació generada pel coronavirus amb la previsió de reservar llits de crítics per als casos que puguin requerir ingrés. Pel que s'està veient ara com ara de l'epidèmia de coronavirus, aproximadament el 85% dels casos són lleus i els afectats poden estar a casa, mentre que el 15% necessiten hospitalització. El 5% són greus i necessiten suport ventilatori i atenció a la Unitat de Cures Intensives (UCI).

Es coneix com s'han contagiat la majoria de casos a Catalunya

El secretari de Salut Pública, el doctor Joan Guix, ha afirmat aquest dimecres que les cadenes epidemiològiques de les persones amb la malaltia covid-19 estan controlades -és a dir, es coneix com es van contagiar i els seus contacte-, excepte "un parell de casos" que encara s'estan investigant. Aquest escenari perfila una situació "favorable" per contenir el virus a Catalunya, a diferència d'altres punts de l'Estat o altres països, ha destacat Vergés. Es considera que existeix transmissió comunitària del virus quan no es pot relacionar un cas positiu amb una cadena de transmissió i per tant fa més difícil la contenció.

Projeccions de l'epidèmia

El secretari de Salut Pública ha apuntat que l'arribada del bon temps podria tenir "un pes" en l'evolució del coronavirus i que, cap a Setmana Santa, "hi hauria d'haver una disminució natural" dels contagis, a part de l'efecte que podran tenir les mesures preses. Amb tot, ha remarcat que totes les projeccions que fan són "poc fiables" perquè encara es desconeixen molts detalls de les variables de propagació.