El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha calculat que fins d'aquí a nou o deu dies no es veuran els efectes de les mesures aplicades a les zones de «contenció reforçada» i va informar ahir que, «si tot va molt bé», d'aquí a uns dos mesos s'haurà acabat la transmissió del nou coronavirus a Espanya. Però va advertir que si va «molt malament» pot allargar-se quatre mesos.

L'alta incidència del coronavirus ha propiciat que, les darreres hores, el Govern espanyol, en coordinació amb les comunitats autònomes, hagi aprovat diverses mesures per contenir la malaltia com per exemple el tancament d'escoles, instituts i universitats a les zones de més afectació -com són Madrid, La Rioja, Vitòria i Labastida; la suspensió durant un mes dels viatges de l'Imserso i la prohibició dels vols d'Itàlia des d'ahir fins al 25 de març.

D'aquesta manera, s'ha acordat que els esdeveniments esportius amb gran afluència de públic es facin a porta tancada; que es prohibeixin els esdeveniments amb més de 1.000 persones a les zones més afectades pel virus; que la baixa de les persones aïllades per coronavirus es consideri malaltia professional; que se centralitzi el subministrament de productes útils contra l'afecció i que se suspenguin les Falles a València, entre d'altres.

Pel que fa al tancament dels centres educatius, Simón va informar que no és tant per la salut dels escolars -perquè s'ha vist que el virus amb prou feines els afecta a ells- sinó perquè es pretén reduir la «disseminació» de la transmissió del coronavirus.

Ara bé, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries va advertir que «no s'està bloquejant Espanya», i va puntualitzar que «cap» de les accions que s'han adoptat és «útil per si mateixa», sinó que la ciutadania les ha d'aplicar: «Per molt que es proposin mesures, cal el suport de la població perquè es puguin mantenir i s'implantin correctament».

En aquest sentit, Fernando Simón va comentar que fins d'aquí a uns nou o deu dies no es podran observar els efectes de les mesures aplicades i va informar que «si tot va molt bé» en uns dos mesos s'haurà pogut acabar la transmissió del coronavirus a Espanya, tot i que aquest període es podria allargar fins a quatre si la situació va «molt malament».

«Després de detectar el descens de casos, cal esperar que l'últim pacient doni negatiu en les dues proves i, a més, que les autoritats de salut pública continuïn vigilant dos períodes d'incubació del virus per assegurar que la transmissió del virus acabi», va dir Simón.

Dit això, va comentar que si les mesures plantejades fins ara, sobretot a Madrid, aconsegueixen reduir el risc de contagi, no caldrà aplicar-ne d'altres, com ara el tancament dels transports públics; no obstant això, va reconèixer que caldrà esperar fins dijous o divendres per veure si es fa o no.

D'altra banda, respecte a la saturació d'alguns hospitals, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències va reconèixer que han de tenir «cura» amb l'ús dels equipaments, tot i que va assegurar que ja s'han implantat mecanismes per pal·liar el risc de desproveïment i de col·lapse en els serveis sanitaris.

Finalment, Simón va assenyalar que l'elevada producció d'equips de protecció a la Xina, l'epicentre del coronavirus i que cada dia redueix el nombre de contagis nous, estarà disponible els pròxims dies per a la resta de països del món perquè allà no en demanen més.