La Unió Europea posarà en marxa un fons que arribarà als 25.000 milions d'euros que s'utilitzarà per fer front a les conseqüències derivades del brot de coronavirus, segons va anunciar ahir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la roda de premsa posterior a la cimera per videoconferència que van mantenir els líders del bloc.

La cap de l'Executiu comunitari va detallar que llançarà aviat una proposta per alliberar 7.500 milions d'euros d'aquest fons amb càrrec al pressupost de la UE, i que s'utilitzarà per fer costat als sistemes sanitaris dels estats membre, ajudar les pimes més afectades o actuar en el marcat laboral i assistir els sectors més vulnerables.

«És el moment d'actuar», va subratllar Von der Leyen en la conferència de premsa després del cimera, en la qual també van participar la presidenta del BCE, Christine Lagarde, i el president de l'Eurogrup, Mario Centeno. «Utilitzarem totes les eines a la nostra disposició per garantir que l'economia resisteix aquesta tempesta», va assegurar l'alemanya.

A més de l'activació d'aquest fons, la presidenta va anunciar, en el pla econòmic, mesures per garantir que els països poden dirigir ajudes públiques a les empreses que tingui problemes de liquiditat i «tota la flexibilitat» que contemplen les normes fiscals europees. «Presentaré idees concretes abans de l'Eurogrup del dilluns. En els dos fronts aclarirem molt ràpid les normes del joc als Estats membres», va dir Von der Leyen.

Els Vint-i-set van emfatitzar en la reunió la necessitat de «treballar junts, fer tot el necessari i actuar ràpid», en paraules del president del Consell europeu, Charles Michel. «Han subratllat la importància d'un enfocament europeu conjunt i coordinació amb la Comissió Europea», va explicar el belga. En aquest sentit, han encarregat a la Comissió Europea la tasca d'organitzar trucades telefòniques diàries entre els ministres de Sanitat i Interior. Brussel·les també reuniré un equip d'epidemiòlegs de diferents Estats membres que informarà regularment les autoritats europees de la propagació de la malaltia.