Els veïns d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena no poden entrar ni sortir dels seus municipis des de la mitjanit passada i com a mínim durant els propers catorze dies. És el primer confinament que es fa a l'Estat. Una mesura «extraordinària i sense precedents» que va decidir adoptar ahir al vespre la Generalitat davant la ràpida propagació dels casos de coronavirus al clúster de la Conca d'Òdena, que a les 9 del vespre ja s'elevaven fins als 58 infectats, 9 més que en la darrera comunicació que s'havia fet al migdia.

L'anunci el van fer conjuntament el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés que, com a igualadina, va expressar emocionada que es tracta d'una dura decisió «però que prenem perquè estem fermament convençuts que és necessària», i amb la veu trencada per l'emoció va enviar «una abraçada molt gran als veïns, als pares, al meu marit i als meus fills, Nil i Nel», de qui s'ha separat temporalment.

El confinament es va anunciar cap a les 9 del vespre, i es van donar tres hores de marge, fins a la mitjanit, per deixar sortir els veïns que tenen el seu domicili fora d'aquests municipis, amb patrulles dels Mossos d'Esquadra que controlaven el pas. A partir de les 12 en punt de la nit, es preveia barrar l'accés a tota l'àrea de la conca d'Òdena compresa er aquests quatre municipis, on viuen unes 66.000 persones.

El conseller Buch va recomanar a tots els veïns afectats «la permanència» als seus domicilis, mirant d'evitar el màxim els desplaçaments que no siguin imprescindibles. Una premissa que també va apuntar el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, que va indicar als veïns la necessitat de passar «el màxim de temps» als seus habitatges, amb els seus entorns familiars, si bé va matisar que «poden estar a casa, sortir a fora a comprar queviures, anar a la farmàcia, desplaçar-se a rebre atenció sanitària en cas que la necessitin». L'objectiu d'aquest confinament, va dir, és limitar el màxim el contacte entre persones, i en cas que algun veí no respecti les mesures decretades, es podria afrontar a un delicte de desobediència, que té una vessant administrativa amb una sanció, i una altra de penal si aquesta desobediència es fa als agents a l'autoritat.

«Un focus que creix fort»

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, va justificar la necessitat de la mesura pel fet que «estem davant d'un focus que creix fort i volem intentar de mantenir-lo controlat», i amb la idea de poder «relaxar» la situació més endavant, quan les corbes epidèmiques a la Conca d'Òdena baixin. En aquest sentit, va insistir que «estem obligats a actuar per responsabilitat pública».

I és que les darreres dades facilitades ahir a les 9 del vespre ja apuntaven fins a 58 persones afectades, 36 de les quals són personal sanitari. Una xifra que en el conjunt de Catalunya s'elevava a 261, dels quals 36 són sanitaris. Al migdia, el departament de Salut havia explicat que a Igualada havien mort tres persones afectades pel coronavirus, de 71, 83 i 86 anys, i totes tres amb patologies de base.

Durant les hores prèvies al confinament, ja s'havien extremat les mesures de contenció a tota la conca d'Òdena. Per exemple, amb la limitació als casos urgents de les visites a les residències i centres de dia, i també es va anunciar la supressió de la Mostra de Teatre Infantil i Juvenil d'Igualada que s'havia de celebrar del 26 al 29 de març, data en què ja es podria haver acabat el confinament, si bé el certamen ja queda definitivament cancel·lat.