El govern espanyol ha acordat declarar l'estat l'alarma per la crisi del coronavirus. El president Pedro Sánchez ho ha anunciat en una declaració institucional aquest migdia a la Moncloa després que Espanya hagi superat ja els 4.000 infectats per covid-19 i els 120 morts. L'estat d'alarma està recollit a l'article 116 de la Constitució Espanyola per a situacions excepcionals, com una alerta sanitària. En concret, la Constitució diu que s'ha de declarar a través d'un decret acordat pel Consell de Ministres "per un termini màxim de 15 dies". Per prorrogar-lo, cal l'autorització del Congrés. L'última vegada que es va declarar l'estat d'alarma va ser durant la vaga de controladors aeris l'any 2010.

La mesura preveu limitar la circulació o permanència de persones en determinades hores i llocs, requisar temporalment béns o imposar prestacions personals obligatòries. També intervenir indústries i negocis, a més de limitar o racionar l'ús de serveis o el consum de productes de primera necessitat.

A més, contempla establir les ordres que siguin necessàries per garantir l'abastiment dels mercats i el funcionament dels serveis dels centres de producció de primera necessitat.