Quatre professionals de la sanitat de la Fundació Althaia de Manresa han estat confinats a casa perquè han tingut contacte, en el seu àmbit privat, amb persones que tindrien el coronavirus. Estan pendents de les anàlisis per confirmar si tenen la infecció o no. Althaia va insistir ahir que aquests casos sospitosos no s'haurien encomanat per motius de feina.

De moment a Manresa no hi ha hagut cap cas positiu, almenys fins ahir en tancar edició, tret del que hi va haver la setmana passada. Es tracta d'un home de 47 anys que va tenir contacte amb un cas positiu de la Covid-19 de València. Té símptomes lleus. Fa tractament al seu domicili controlat pels serveis d'atenció primària.

A l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa hi ha dues persones infectades d'Igualada, del brot que ha obligat a confinar diverses poblacions de l'Anoia. Es van traslladar a la capital del Bages per alleujar la pressió assistencial de l'hospital igualadí tenint en compte que aquest mateix brot ha afectat el 30 % de la plantilla de l'hospital.

Se suspenen intervencions

D'altra banda, la mateixa Fundació Althaia ha suspès totes les intervencions quirúrgiques no urgents previstes. Es mantenen tan sols les urgents i les oncològiques. La mesura es començarà a aplicar dilluns. També s'ha suprimit l'activitat ambulatòria presencial, excepte en casos inajornables.

Es tracta de mesures d'àmbit organitzatiu intern per alliberar espais i també professionals per fer front a l'emergència del coronavirus amb més garanties, així com a les urgències vitals que arribin a l'hospital. Forma part d'un pla de contingència que s'està desplegant en bona part dels serveis dels centres sanitaris i assistencials d'Althaia, segons fonts de la fundació, per garantir la protecció dels professionals sanitaris davant del virus i assegurar, també, l'atenció als usuaris.

Atenció telefònica

Una de les mesures que es potenciarà és l'atenció via telefònica. Tant a l'assistència primària que Althaia presta al CAP del Barri Antic i al de les Bases, com en el cas de les visites de control de consultes externes de Sant Joan de Déu. El 30% d'aquestes ja es fan per telèfon.

Althaia ha insistit que cal fer un ús raonable dels serveis assistencials. En casos de dubtes es pot trucar al 061 i als centres de primària de referència de cadascú; les urgències de primària s'atenen les 24 hores del dia al CUAP del CAP Bages i, en cas de risc i emergència vital, cal trucar al 112.