El president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat que ha parlat amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, per a valorar la situació creada per la pandèmia de coronavirus i assegura que coincideixen a rebutjar que el Govern espanyol "confisqui" competències autonòmiques.

"Coincidim -ha escrit Torra en el seu compte de Twitter- en què no podem acceptar que el Govern espanyol confisqui les nostres competències en salut, seguretat i transport. Necessitem suport; no recentralització".

Torra ja havia escrit un altre tuit aquest matí en el qual ha reclamat al president del Govern, Pedro Sánchez, no perdre "més temps", després que li hagin comunicat des de la Moncloa que la reunió de presidents s'ajorna a demà, i ha insistit que cal "confinar" Catalunya.

Posteriorment, en roda de premsa la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que no permetran que es "vulnerin" les competències quan els cossos de seguretat, emergència i sanitaris estan actuant amb "total capacitat i professionalitat" per afrontar la pandèmia del coronavirus. A més a més, ha retret al govern espanyol estar responent "tard" i "malament".

Budó ha explicat que Torra i Urkullu han compartit la "preocupació per la confiscació de les competències que són pròpies" i que l'estat d'alarma hauria de servir per "coordinar" i "actuar" i no pas per agafar el comandament des de l'Estat dels serveis de seguretat, salut i transports de la Generalitat.

La portaveu del Govern ha evitat avançar si l'executiu català emprendrà alguna acció en cas que es confirmin les intencions del govern espanyol. Ha detallat que després de la celebració de la conferència de presidents amb Sánchez aquest diumenge "serà el moment per analitzar els documents i fer els plantejaments oportuns".

Una vegada més, el Govern ha fet una crida a quedar-se a casa si no hi ha cap motiu per sortir-ne. "Quedem-nos a casa, és molt important", ha apuntat Budó.