El brot detectat a l'àrea confinada de la Conca d'Òdena va elevar ahir fins a un total de 70 el nombre de casos positius de coronavirus, segons les últimes dades fetes públiques ahir a la tarda pel departament de Salut. Això manté el clúster de l'àrea d'Igualada com un dels principals focus d'infecció en el conjunt de Catalunya, on el darrer balanç d'ahir a la tarda es tancava amb 715 infectats, 206 més que el dia anterior.

Durant el dia d'ahir van morir dues persones més a causa d'aquesta malaltia. Es tracta de dues dones amb patologies prèvies que se sumaven a les sis que ja hi havia registrades de dies anteriors, tres de les quals són de la Conca d'Òdena. En aquesta àrea quatre de les persones que hi ha actualment afectades són de caràcter greu, i hi ha 41 sanitaris que han donat positiu, mentre que en el conjunt de Catalunya en són 65.

Previsió de més casos

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va deixar clar ahir en roda de premsa que hi haurà més casos, perquè encara no s'ha arribat al pic de la propagació del virus, i va dir que «és possible que hi pugui haver una víctima mortal més» entre les persones amb una salut més dèbil. En aquest entorn, Castells va insistir a fer una crida a l'autoprotecció com a millor mesura per contenir el virus. I, en aquest sentit, dos missatges: potenciar la higiene personal i evitar tant com sigui possible el contacte amb els més grans, perquè són els més vulnerables.

L'alcalde d'Igualada confia que els efectes de les mesures «draconianes» que s'estan adoptant es puguin veure en un termini de 14 dies, i va assegurar que aquestes dues setmanes de confinament «les hem d'aguantar bé». I dirigint-se als ciutadans de la seva ciutat i de la conca va advertir que «això no és cap joc ni cap broma. Estem en una situació epidemiològica complexa».

Per altra banda, i atesa la situació de confinament en què es troba la Conca d'Òdena, els quatre municipis afectats van prendre ahir mesures per garantir les condicions de vida dels més vulnerables, de persones sense recursos i de persones grans soles que necessiten una assistència. Aquesta és una tasca que els anoiencs coordinen amb Creu Roja.

El president de l'entitat, Enric Morist, va indicar que la Comissió Social, on es reuneixen ajuntaments i Consell Comarcal i experts, «ha decidit mantenir oberts els bancs d'aliments municipals extremant al màxim les precaucions dels que hi treballin». També es va decidir mantenir l'assistència social «de les persones que cal assistir a domicili i s'incrementaran les trucades proactives a les persones que estan en situació de fragilitat per saber el seu estat de salut, si els cal més serveis socials i si cal fer l'acompanyament emocional, també molt important».

Entre altres mesures, els nens que tenen menjador social, a partir de la setmana que ve, tindran un sistema per garantir que tenen l'àpat igual que fins ara el tenien al menjador escolar. Una possibilitat per poder-ho assegurar és crear una targeta perquè les famílies d'aquests menors puguin anar a comprar els aliments.

Finalment, les persones que tenen el servei de teleasistència tindran línia gratuïta per poder trucar-hi les 24 hores del dia.