L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va dir ahir que tots els casos sospitosos de coronavirus, inclosos aquells que presenten símptomes lleus, han de ser sotmesos a proves de diagnòstic perquè aquells que donin positiu siguin aïllats i trencar així la cadena de contagi.

«Hem vist l'aplicació de mesures com el distanciament social, amb el tancament d'escoles i la cancel·lació d'esdeveniments i reunions, però no hem vist un augment urgent en les proves, l'aïllament i el rastreig de contactes», va dir en roda de premsa el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. El distanciament social es refereix a mantenir-se a entre un i dos metres de qualsevol persona, així com evitar donar la mà, abraçades o petons als altres.

«Les mesures de distanciament social poden ajudar a reduir la transmissió i al fet que els sistemes de salut aguantin, i rentar-se les mans o tossir al braç redueix el risc per a un i per als altres, però per si soles no són suficients per a extingir aquesta epidèmia», va sostenir Tedros. Va explicar que és la combinació de totes aquestes mesures el que pot fer la diferència i que només trencant la cadena de contagis és com es vencerà aquesta pandèmia, i per a això cal fer les proves de diagnòstic i aïllar cada cas.

Per a això cal saber exactament qui estan contaminats i són susceptibles de transmetre el coronavirus, la qual cosa pot aconseguir-se trobant a totes les persones que van tenir un contacte pròxim amb el cas positiu fins a dos dies abans de presentar símptomes.

Aquestes persones també han de ser sotmeses a la prova i, si donen positiu, quedar aïllades preferiblement en un hospital, segons la recomanació de l'OMS. No obstant això, en tots els països, fins i tot en els més desenvolupats, la capacitat de llits en el sistema hospitalari és limitada, per la qual cosa cal donar prioritat als ancians i persones amb malalties cròniques.

Tedros va recordar que una opció que han triat alguns països és enviar els casos menys greus a estadis o gimnasos condicionats per rebre'ls. Els que es queden per passar la malaltia a casa seva «posen en risc» altres membres de la seva família, va recordar.