El brot d'Igualada va sumar ahir nou morts més i ja en són 24 del total de 82 que hi ha hagut a Catalunya a causa del coronavirus. Olesa va registrar ahir dos morts més, tots dos a l'hospital de Martorell, i ja en suma quatre. També ahir es van conèixer els primers infectats a Moià i Cardona.

Les dades d'ahir van reflectir una important expansió de la malaltia tant a l'Estat espanyol, que va passar de 598 a 767 víctimes mortals, com a Catalunya, que va fer un salt de 55 a 82 defuncions.

El departament de Salut de la Generalitat va informar ahir al vespre que en les darreres vint-i-quatre hores s'havien confirmat 568 positius nous de coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya. Del total de casos acumulats fins ara, 3.270, han mort per la Covid-19 un total de 82 persones, totes amb patologies prèvies.

Pel que fa al nombre total d'afectats pel coronavirus a Catalunya, 98 persones estan greus. A més, del nombre total d'afectats arreu del país, 384 són professionals sanitaris.

Pel que fa concretament al brot d'Igualada, Salut va confirmar un total acumulat de 207 positius per coronavirus SARS-CoV-2 des que es va declarar el brot. Set persones estan greus i 24 han mort per la Covid-19, nou més que el dia anterior. Del nombre total de casos del brot d'Igualada, 91 són professionals sanitaris.

Des de l'inici de l'epidèmia de coronavirus, s'havien comptabilitzat fins ahir 82 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb Covid19 a Catalunya.

A la Fundació Althaia de Manresa van augmentar fins a 26 els casos de pacients ingressats a causa del coronavirus. Dimecres n'eren 17. A més, hi ha una quarantena de persones també ingressades que presenten símptomes que quadrarien amb el Covid-19 i que estan pendents del resultat de la prova que ho ha de confirmar o no. Així, doncs, a Sant Joan de Déu hi havia ahir una setantena de persones ingressades a causa del virus.

Dilluns hi havia només tres casos confirmats i ingressats. Dimarts van passar a ser 10. Dimecres van ser 17 i aquest dijous, els 26 esmentats. En tan sols 4 dies.

També ha augmentat el número de professionals que han estat confinats a casa. Actualment n'hi ha 101. D'aquests, 5 han donat positiu. Dimecres eren 80. Són, doncs, una vintena més.

Moià va registrar ahir els primers tres positius per Covid19. L'alcalde Dionís Guiteras va fer una crida a la població perquè respectés al màxim el confinament i extremés les mesures de seguretat per prevenir tant com sigui possible el contagi.

Va demanar seguir les mesures del departament de Salut de la Generalitat, perquè «cada nou cas suposa un problema de salut per a la persona infectada i un risc per a tothom, i un augment d'esforços de tot tipus per al nostre sistema sanitari».

D'altra banda, l'Ajuntament de Cardona va fer públic ahir el primer positiu per coronavirus al municipi. Es tracta d'un professional del CAP que, segons la nota que va fer pública el consistori, es troba «en estat lleu». El positiu ha provocat el confinament de bona part del personal sanitari de l'ambulatori de manera preventiva, seguint també els protocols establerts. S'assegura que «tots es troben en bon estat de salut».

El departament de Salut de la Generalitat va procedir a concentrar les urgències al CAP de Súria.

Davant d'aquests fets, l'Ajuntament de Cardona va voler donar un missatge de tranquil·litat a la població, i va assegurar que «tots els protocols s'han seguit escrupolosament al peu de la lletra i, en aquests moments, la incidència evoluciona de la manera establerta. La població té l'atenció mèdica garantida».A més, informa que davant de qualsevol símptoma, abans de sortir de casa, cal trucar al CAP de Cardona (que conserva l'atenció telefònica al 93 869 24 50) o directament al CAP de Súria (93 869 40 07). També es pot trucar al 061, un número que només cal fer servir per urgències relacionades amb el coronavirus. Per a consultes cal trucar al 012 i per emergències al 112.

A banda, s'informa a la població que, durant aquests darrers dies, l'Ajuntament ha repartit material de protecció als establiments comercials que tenen permís per obrir, amb l'objectiu de protegir tant els nostres botiguers i botigueres com als clients.

També s'ha fet molt èmfasi "en el que ens demanen totes les autoritats sanitàries: que ens quedem a casa. La millor fórmula per frenar l'expansió del coronavirus és respectar amb pulcritud el confinament".

En aquest sentit, s'ha incentivat als comerços que poden obrir a reduir la seva activitat „amb la concentració, per exemple, dels horaris d'obertura. També s'ha parlat amb les empreses per tal que incentivin el teletreball i, en la mesura que sigui possible, redueixin la seva activitat per evitar desplaçaments innecessaris. L'Ajuntament de Cardona ja va oferir fa uns dies la informació del Govern espanyol i del Govern català respecte de les mesures econòmiques que s'han aprovat per a empreses, autònoms, treballadors i famílies per fer front al coronavirus (que podeu recuperar a www.cardona.cat). També treballa amb l'establiment d'ajuts econòmics locals.

El consistori remarca que està realitzant un seguiment diari de les incidències que dia a dia es generen al municipi a causa de l'epidèmia de coronavirus. Ho fa a través del Comitè d'Emergència, que està en permanent coordinació amb les autoritats sanitàries del país. Està integrat per representants municipals „encapçalats per l'alcalde, Ferran Estruch, i la regidora de Salut, Lluïsa Aliste„ i representants de la Policia Local i Protecció Civil.