El president de França, Emmanuel Macron, va anunciar ahir l'alliberament de l'acadèmic i investigador polític de la Universitat SciencePo Roland Marchal, empresonat des de fa nou mesos a l'Iran amb la seva compatriota i també investigadora Farida Adelkha, que encara segueix a la presó, acusats ambdós de conspirar contra la seguretat nacional.

«Em complau anunciar l'alliberament de Roland Marchal, empresonat a l'Iran des de juny del 2019», va fer saber la Presidència francesa, que també insta les autoritats iranianes «a alliberar immediatament la nostra compatriota». A França hi havia una certa preocupació per l'estat de salut de tots dos. Adelkhah, de 60 anys, va iniciar una vaga de fam durant 49 dies i la salut de Marchal, de 64 anys, s'havia deteriorat des de feia uns mesos, segons fonts pròximes a Ràdio França Internacional.

Els activistes defensors dels drets humans han criticat les detencions de ciutadans amb doble nacionalitat per part de l'Iran que, segons afirmen, estan destinades en realitat a fer pressió per obtenir concessions polítiques d'altres països.

L'amenaça del coronavirus sembla que ha donat un tomb a aquesta situació.

Des de fa uns dies, les autoritats iranianes estan posant en llibertat destacats ciutadans empresonats, com la britànica Nazanin Zaghari-Ratcliffe, detinguda el 2016, o l'ex militar nord-americà Michael White.