El govern espanyol ha decidit restringir tots els viatges aeris que no siguin imprescindibles durant 30 dies, intervenir les residències de gent gran privades i ampliar l'actuació de l'exèrcit per fer front al coronavirus. Així ho ha assegurat el president de l'executiu, Pedro Sánchez, després de reunir-se amb els presidents autonòmics per coordinar la resposta davant la pandèmia de covid-19. En una compareixença, el socialista ha anunciat recursos pels ens locals per a fomentar el repartiment a domicili i la creació d'un fons de reserva en cas de pandèmia. En el proper consell de ministres, s'aprovarà pròrroga de l'estat d'alarma fins a l'11 d'abril, que haurà de convalidar el Congrés dels Diputats.

Així, la Moncloa vol ampliar dues setmanes més el confinament de la població per combatre la pandèmia de covid-19. Les restriccions s'allargarien durant tota la Setmana Santa. Per fer-ho, el cap de l'executiu espanyol ha de demanar l'autorització del Congrés dels Diputats. A l'Estat hi ha gairebé 25.000 contagiats i 1.326 morts per coronavirus. En 24 hores, s'han infectat 5.000 persones i han perdut la vida més de 300.

Sánchez, acompanyat pels ministres de Sanitat, Salvador Illa; Defensa, Margarita Robles; Interior, Fernando Grande-Marlaska; i Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos ha mantingut una videoconferència amb els presidents autonòmics per a tractar la crisi del covid-19. En aquesta reunió, l'executiu espanyol ha traslladat totes les seves propostes als màxims representants de cada comunitat autònoma.

Torra demana que suspengui la regla de despesa i apliqui mesures socials

En el marc d'aquesta trobada virtual, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat a Pedro Sánchez que se suspengui la regla de despesa, i apliqui un paquet de mesures socials davant la crisi del coronavirus. Torra ha avalat la pròrroga d'estat d'alarma i ha demanat a ERC i JxCat que hi votin a favor al Congrés: "No m'hi he oposat, s'ha de fer". També ha anunciat que el Govern aprovarà en les properes hores una resolució per establir que, en totes les empreses, la distància mínima exigible entre treballadors i usuaris sigui de 1,5 metres -amb les excepcions del personal sanitari, serveis socials i forces de seguretat.

Preocupacó pels més de 3.400 sanitaris infectats

Paral·lelament a la trobada de Sánchez amb els presidents autonòmics, el govern espanyol s'ha mostrat preocupat pels 3.475 professionals sanitaris contagiats de covid-19, el 12% del total de positius. "És una dada que sí que ha de preocupar", ha dit el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en la roda de premsa de seguiment de la pandèmia, que ha afectat prop de 29.000 persones i ha causat 1.700 morts. La taxa de contagis és "un problema per al sistema sanitari", ha admès Simón. Segons ha dit, el col·lectiu sanitari "és el grup de població amb més risc". Simón ha assegurat que s'ha d'anar amb "molt de compte" a l'hora de valorar "noves mesures restrictives" i ha dit que "no estem lluny d'arribar al període en què es doblegarà la corba" de propagació del virus.

"L'evolució de les dades continua sent similar a la dels últims dies, no sabem si l'evolució serà més llarga però no està empitjorant respecte a dies anteriors", ha assegurat. Els casos confirmats han crescut un 13% aquest diumenge, una xifra inferior a l'augment del 26% del dissabte, ha dit.

La letalitat a l'Estat se situa en el 6% però la dada "varia molt" entre comunitats autònomes. El doctor ha recordat que de moment s'estan diagnosticant els casos de més gravetat i ha assegurat que la taxa de letalitat baixarà a mesura que es facin més proves i es detectin més pacients.

Tests que donen el resultat en 15 minuts

Pel que fa als tests ràpids, ha explicat que porten una tecnologia complicada però són "d'aparença senzilla", ja que són un kit que es pot llegir amb unes marques que apareixen en una superfície de contacte de la mostra. Hi ha tres resultats possibles: positiu, negatiu i dubtós i es pot llegir 15 minuts després de fer la prova.

Aquestes proves es distribuiran "de manera equitativa" i es començarà per fer el test en els grups prioritaris, als hospitals i al personal d'alt risc com els treballadors de les residències d'avis. Simón ha promès que els tests arribaran a "tot aquell que ho necessiti". "Ara estem en 15.000 tests diaris i els ràpids s'incrementaran molt i en tindrem suficients per a tota la població. En els primers dos, tres o quatre dies es dedicaran als grups prioritaris. Però hi haurà tests, no ho dubtin", ha indicat.

Simón ha argumentat que Espanya no és com la Xina i per tant no pot seguir les mateixes mesures de confinament que va prendre el gegant asiàtic, quan va tancar Wuhan i la província de Hubei. "A la Xina es va aïllar una ciutat i posteriorment una província amb 60 milions d'habitants. I hi havia 32 províncies més capaces d'ajudar. A Europa tenim països més petits" ha dit. "Si ens aïllem, no hi haurà altres països que ens ajudin"

Per aquest motiu, ha assegurat que "cal tenir cura a l'hora de valorar noves mesures restrictives" i ha assegurat que "no estem lluny d'arribar al període en el qual es doblegarà la corba".

L'escenari que ve, incert

Preguntat sobre les prediccions d'experts que marquen el col·lapse de la sanitat pública aquesta setmana, Simón ha assegurat que "no és fàcil encertar amb els models" i ha afirmat que hi ha "altres grups" que han plantejat escenaris diferents. Segons ha dit, Sanitat té anàlisis amb "altres variables" que "aproximen més a la realitat".

"Si estem pensant que el punt àlgid, el dia amb més transmissió, es produirà al llarg de la setmana, el punt crític per a les unitats de cures intensives es produirà amb entre 1 i 2 setmanes de retard", ha explicat. Simón ha defensat que a l'Estat hi ha una epidèmia "amb diferents velocitats" i ha dit que el col·lapse del sistema sanitari "es pot produir en alguns punts però no serà generalitzat".

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, que no va participar en la roda de premsa d'aquest dissabte perquè presentava símptomes de coronavirus, ha aprofitat la roda de premsa per disculpar-se per haver-se fet la prova del covid-19 abans que altres persones. "No és agradable per qui espera la prova veure com algú com jo té resultats immediats, per això ho sento. No és que m'agradi", ha dit. El resultat del test de Simón va ser negatiu.