La Fiscalia Superior de Catalu-nya ha obert una investigació per aclarir les circumstàncies de la mort d'avis a les residències de Capellades i Olesa de Montserrat.

Fonts del ministeri públic van explicar ahir que el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha ordenat investigar les dues residències. Dilluns, la Fiscalia General de l'Estat va decidir obrir diligències per determinar si hi ha gent gran en males condicions sanitàries i que han mort per desatenció o per coronavirus.

Les residències objecte d'investigació a Catalunya són la Fundació Privada Consorts Guasch, de Capellades, on han mort tretze persones grans els últims dies a conseqüència del coronavirus, i la Santa Oliva d'Olesa de Montser-rat, amb nou víctimes mortals per Covid-19, fins dilluns al vespre.

La Fiscalia de Catalunya ja va obrir diligències la setmana passada per reforçar el seu control sobre la situació de les residències de la tercera edat, arran d'una instrucció de la Fiscalia General de l'Estat, i va demanar informació als departaments de Salut i Treball, segons va avançar ahir el diari El País.

El ministeri públic ha decidit ara centrar les investigacions en els centres de Capellades i Olesa de Montserrat, després de constatar que són els que acumulen el nombre més alt d'ancians morts per coronavirus. Seran les fiscalies de Manresa i Martorell les que, pel partit judicial a què pertanyen les residències, s'encarreguin de les investigacions dels centres de Capellades i Olesa, respectivament.

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, precisament, tot i que no és el titular de la residència, va instar dilluns a la tarda a la Generalitat trobar personal que pugui atendre la residència que va admetre que es troba en una «situació límit». El mateix alcalde, Miquel Riera, va explicar que havia fet gestions per intentar trobar gericultores, però amb un èxit nul.

La Fiscalia General de l'Estat va decidir ahir iniciar les investigacions arran de les informacions que indicaven que personal de l'exèrcit espanyol havia trobat residents morts en algunes instal·lacions per a gent gran que van visitar el cap de setmana.